Безсоння і нестача сну зневоднюють організм людини.

До такого висновку прийшов доцент з біобезпеки Державного університету штату Пенсільванія Ешер Розингер (Asher Rosinger) після вивчення впливу сну на рівень дегідратації, повідомляє журнал Sleep.

Вчений і його команда проаналізували дані двох великих досліджень: Національного обстеження стану здоров'я і Китайського дослідження Кайлуан.

Медики вивчили записи більше 20 000 здорових молодих людей, які надали зразки сечі та заповнили запитальники, що стосуються їх звичок сну.

Популярні новини зараз
Європі пророкують "пекельну" спеку: що чекає на Україну Змії пішли в атаку на українців: як запобігти укусам і чи існує ефективний антидот Українським водіям загрожує чималий штраф: через що можна залишитись без грошей у воєнний час Готуйте свої гаманці: українцям з 1 липня збільшать виплати, кому пощастить
Показати ще

Вчені обстежили сечу на два маркера зневоднення: відносну щільність і осмоляльність. Розингер і команда також застосували моделі логістичної регресії для оцінки зв'язку між гідратацією і тривалістю сну.

Вони виявили, що люди, які сплять менше 6 годин на добу, мали більш концентровану сечу, ніж ті, хто спали більше.

Більш того, люди, які спали менше належних семи годин, на 16 - 59 % частіше страждали від зневоднення. Ці результати застосовні до обох вибірках населення.

Хоча нове дослідження є чисто спостережним і не доводить причинності, дослідники вважають, що важлива роль тут відводиться гормону вазопресину.

Вазопресин — це антидіуретичний гормон, який контролює водний баланс організму протягом дня і ночі.

У подальшому автори збираються вивчити взаємозв'язок між зневодненням і позбавленням сну.

Зневоднення викликає м'язову слабкість, головні болі і втому, впливає на настрій та погіршує когнітивні здібності.

Нестача сну погіршує увагу і мислення, але тривале позбавлення сну підвищує ризик розвитку діабету 2-го типу, високого кров'яного тиску і ожиріння.

Нагадаємо, наступні шість способів допоможуть налагодити ваш сон без будь-яких лікарських засобів.

Як повідомляв портал "Знай.uа" медики виявили новий спосіб лікування безсоння на молекулярному рівні.

Також "Знай.uа" писав, що денний сон просто-таки життєво необхідний деяким людям.