Кортикостероїди — синтетичні препарати, які використовуються для лікування широкого спектру захворювань: астми, артриту, шкірних і аутоімунних хвороб.

Препарати імітують кортизол — гормон, який природним чином виробляється наднирковими залозами у здорових людей, пише Live Science.

Кортизол або "гормон стресу" виділяється у відповідь на стрес і прйимає участь в широкому спектрі процесів організму: обмін речовин, запалення, регуляція артеріального тиску і формування кісткової тканини.

Перше застосування препаратів на основі кортизолу почалося у 1948 році.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Пенсіонери отримають підвищену пенсію: які умови Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

Існує кілька типів кортикостероїдів: кортизон, преднізон, дексаметазон, преднізолон, бетаметазон і гідрокортизон.

Препарат можна застосовувати орально, ін'єкційно, інгаляційно або локально.

Кортикостероїди часто використовуються у поєднанні з іншими методами лікування раку лімфоідов, лейкемії і пухлин, де запалення є основним симптомом. Кортикостероїди запобігають потраплянню лейкоцитів у вогнище запалення, зменшують пухлину і тиск на нервові закінчення для полегшення болю.

Кортикостероїди, хоча і є ефективними ліками, можуть також мати серйозні побічні ефекти.

Прийом препарату протягом тривалого часу може призвести до катаракті, підвищеного цукру в крові і діабету, підвищеного ризику зараження звичайними бактеріями і вірусами, остеопорозу, пригніченою виробленню гормонів надниркових залоз.

При вдиханні кортикостероїди можуть викликати оральну молочницю (грибкову інфекцію у роті) і захриплість.

У деяких випадках застосування місцевих стероїдів може призвести до витончення шкіри, червоної шкіри і акне у місці застосування.

Також можуть виникнути симптоми синдрому відміни при раптовому закінчення прийому: болі в м'язах, кістках і суглобах, нудота, втрата ваги і головний біль.

Довгострокове використання кортикостероїдів може порушити нормальну вироблення гормонів, тому лікарі радять носити медичний браслет або бирку, щоб інші фахівці знали про використання кортикостероїдів пацієнта і підібрали відповідний метод лікування.

Нагадаємо все, що потрібно знати про кишкової палички.

Крім цього, портал "Знай.uа" написав, що потрібно знати про розацеа.

Також "Знай.uа" писав, що потрібно знати про нейронах.