Китайські вчені зафіксували новий небезпечний різновид вірусу у печенці криланів (кажани).

Свою назву Менгла отримав від провінції, в якому його виявили, повідомляє Conversation.

Вірус належить до невеликого, але смертоносного сімейства філовірусів, куди водять Еболавірус, Марбургвірус і Куевавірус. Всі ці патогени спричиняють сильну геморагічну лихоманку у людей, мавп, але немає ніяких підстав вважати, що вірус Менгла вже встиг когось заразити.

Китайські вчені виявили антитіла декількох філовірусів у кажанів роду Rousettus і Eonycteris і представили докази того, що раніше ця інфекція залишалася невідомою. Ці ж вчені розширили свої дослідження, вивчивши генетику вірусу кажанів Rousettus з округу Менгла.

Популярні новини зараз
Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо Дешевше, ніж чашка кави: Vodafone запустив пільговий тариф, але не все так радісно Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок
Показати ще

Дослідники проаналізували вірус Менгли і виявили генетичну схожість на 32 - 54 %. Нове покоління отримало назву Dianlovirus і входить в групу філовірусних вірусів.

Геном вірусу Менгла вказує на те, що він несе на своїй поверхні протеїн, який схожий на інші філовіруси, здатні інфікувати ссавців.

Дослідники виявили, що патоген використовує той же рецептор NPC1, що й інші філовіруси, для проникнення та зараження клітин. Відкриття дозволяє припустити, що патоген здатний інфікувати людей, мавп, собак, хом'яків і кажанів. Однак це твердження потребує подальших досліджень.

Слід зазначити, що серед усіх видів дикої природи кажани становлять другу найбільш різноманітну групу ссавців і містять більше 65 патогенів людини. Кажани зазвичай і є носіями філовірусів.

За останнє десятиліття з'явилися різні нові віруси кажанів, що підкреслює необхідність постійного вивчення різноманітності виникають патогенів та їх потенційної можливості викликати інфекцію у людини та інших тварин.

Нагадаємо, дослідники створили шість антитіл, які можуть бути використані для тестування і потенційного лікування вірусу Зіку.

Як повідомляв портал "Знай.uа" вчені знайшли спосіб зменшити чисельність шкідливих комарів, які переносять малярію і жовту лихоманку.

Також "Знай.uа" писав, що вчені створили нову єдину вакцину від сибірської виразки і легеневої чуми.