Щоб заспокоїтися у стресовій ситуації досить згадати про свою другу половинку.

Такий несподіваний спосіб релаксації відкрили психологи з Університету Арізони після того, як провели експеримент за участю 102 осіб, повідомляє журнал Psychophysiology.

У рамках дослідження добровольці повинні були занурити одну ногу на сім сантиметрів в холодну воду температурою + 4 °C.

Дослідники вимірювали кров'яний тиск, пульс і частоту серцевих скорочень учасників до, під час і після виконання завдання.

Популярні новини зараз
Українців зобов'яжуть сплатити податки за квартири минулих десятиліть Безкоштовний проїзд для всіх: українцям скасують плату за комунальний транспорт Платіжки за травень не порадують: постачальник газу підвищив тариф Відмова може бути вигідною: українцям пояснили переваги
Показати ще

Учасники, всі з яких перебували в довірчих романтичних відносинах, при виконанні завдання були випадковим чином розподілені на три групи.

У першій — близька людина сидів з добровольцем у кімнаті під час виконання завдання; у другій — учасникам веліли думати про своєго романтичного партнера як про джерело підтримки під час виконання завдання; у третій — запропонували обдумати свій минулий день під час виконання завдання.

Учасники з першої групи слабкіше всіх реагували на стресову ситуацію, ніж учасники з третьої групи.

Пульс і частота серцевих скорочень не змінювалися у всіх трьох групах.

Кровяний тиск помітно зменшувався в перших двох групах при фізичної присутності партнера або просто про нагадуванні про нього.

Отримані результати можуть частково пояснити, чому високоякісні романтичні відносини у науковій літературі незмінно асоціюються з позитивними результатами для здоров'я.

"Це говорить про те, що один із способів підтримки здоров'я людей в романтичних стосунках в тому, що вони дозволяють краще справлятися зі стресом і знижують рівень серцево-судинної реакції на стрес протягом дня", — пояснив провідний автор дослідження Кайл Бурасса (Kyle Bourassa).

Нагадаємо, аналіз розміру зіниць дозволяє встановити рівень стресу у людини.

Як повідомляв портал "Знай.uа" японські дослідники з Університету Кагошимы в лабораторних умовах продемонстрували заспокійливі властивості лаванди.

Також "Знай.uа" писав, що запах партнера може заспокоїти жінку, яка знаходиться в стресовій ситуації.