Проживання в забруднених містах з раннього дитинства провокує ожиріння.

Дослідники з Южнокалифорнийского університету з'ясували, що шкідливі частинки від викидів електростанцій і вихлопних газів підвищують ризик вживання в їжу продуктів, що містять трансжири на 34 %, повідомляє Daily Mail.

Вчені також виявили, що високі рівні забрудненого повітря змушують людей частіше обідати в ресторанах швидкого харчування, а не вдома.

Дослідники поки не в силах пояснити виявлену закономірність, хоча, як вони підозрюють, токсичні речовини порушують процес поглинання організмом енергії з їжі, призводячи до різкого зниження рівня цукру в крові і збільшення почуття голоду.

Популярні новини зараз
"Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі РФ може відкласти наступ через несподівані обставини Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

У рамках дослідження команда дослідників провела опитування серед 3100 малюків, які брали участь у Дослідженні дитячого здоров'я США, присвячене довгострокового впливу забруднення повітря на дихальну систему дітей. Наукова робота проводилася з 1993 по 1994 рік і тривало близько восьми років.

Діти заповнили анкети, де відповіли на питання про свій раціон харчування: як часто вони їдять ту або іншу їжу.

Дослідники також виміряли рівень забруднюючих речовин від електростанцій і вихлопів автомобілів і оцінили концентрацію за адресами проживання учасників.

Команда не забула врахувати різні фактори, серед яких доходи сім'ї, рівень освіти батьків і розташування фастфудів у радіусі 500 метрів від дитячого будинку або школи.

Вчені виявили, що чим більше дитина піддається впливу забруднювачів повітря, головним чином, в результаті дорожнього руху, тим вища ймовірність того, що він споживає більше трансжирів у раціоні харчування.

Наприклад, вони вивчили викиди діоксиду азоту (NO2). Більш висока схильність NO2 і елементарного вуглецю, які виділяються викопними видами палива, була пов'язана з більш високим споживанням фастфуду.

За словами дослідників, частинки дратують альвеоли і викликають окислювальний стрес, який провокує виділення гормонів.

Організм не в змозі поглинати енергію з їжі, що призводить до зниження рівня цукру в крові, а значить до переїдання і, можливо, до набору ваги.

Нагадаємо, пізня вечеря перед сном виявився не настільки шкідливий, як вважалося раніше.

Як повідомляв портал "Знай.uа", дієта з високим вмістом овочів і оливкової олії знижує ймовірність розвитку серцево-судинних захворювань на 25 %.

Також "Знай.uа" писав, що потрібно знати про OMAD-дієту.