Ледь помітні порізи на очному яблуці жінки нагадували спиці на велосипедному колесі або погано нарізану піцу.

Численні тонкі лінії утворювали радіальний візерунок — наслідки застарілої хірургічної операції на оці, яку пацієнтка пройшла кілька років тому, пише Live Science.

Лікарі звернули увагу на дивні розрізи під час останнього огляду очей у 41-річної жінки, яка поскаржилася, що за останні 20 років її зір помітно погіршився.

Обстеження виявило 16 розрізів по радіальному малюнку на рогівці — прозорою куполоподібної поверхні, що покриває передню частину очного яблука. Ці розрізи — відмітні ознаки мікрохірургічного втручання — радіальної кератотомії.

Популярні новини зараз
Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

Процедура користувалася особливою популярністю в 80-х і 90-х роках минулого століття в якості методу лікування короткозорості до розвитку лазерної хірургії ока.

У рамках цього меду лікарі використовували скальпеля для виконання радіальних розрізів рогівки, після чого короткозорі пацієнти могли більше не користуватися окулярами.

На цьому зображенні вогненно-червоний вигляд зіниці жінки вызыван ефект червоних очей, який виникає при віддзеркаленні світла від задньої частини ока.

Швидше за все, фотографія була зроблена таким чином, щоб продемонструвати розрізи на рогівці.

Від методу радіальної кератотомії відмовилися, так як процедура призводила до побічних ефектів.

Зокрема розрізи викликали зниження гостроти зору, а рубці на рогівці могли призвести до сліпоти у пацієнтів і появи ореолів навколо об'єктів.

Крім того, з часом рогівка може продовжувати расплющиваться, що призводить до змін у зорі.

Лікарі відзначають, що пацієнтка отримала новий рецепт на коригувальні лінзи, і через шість місяців повідомила про помітне поліпшення зору.

Нагадаємо, рідкісне захворювання застало лікарів зненацька.

Як повідомляв портал "Знай.uа", медики виявили мутацію в генах, що призводить до появи рідкісного захворювання — синдрому Саула-Вільсона або дварфизма.

Також "Знай.uа" писав про рідкісну недугу — Синдром Аліси в Країні чудес.