Група дослідників з Ліверпульської школи тропічної медицини та Імперського коледжу Лондона розробили протигрипозний препарат нового покоління.

Команда під керівництвом професора Річарда Пліса (Richard Pleass) вважає, що їх розробка допоможе запобігти нову світову пандемію грипу, повідомляє The Journal of Immunology.

"Вакцини проти грипу мають обмежений вплив на здоров'я населення під час пандемій, а нинішні вакцини проти грипу менш ефективні, ніж вакцини проти багатьох інших інфекційних захворювань", — пояснив професор Плисс.

Так відбувається, тому що віруси грипу, які зустрічаються в популяціях людей і тварин, мутують на поверхні двох ключових вірусних білків (гемагглютинина (HA) і нейрамінідази (NA)), що дозволяє їм уникнути появи захисних антитіл, що виробляються природної інфекцією або вакцинацією.

Популярні новини зараз
Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам
Показати ще

І HA і NA націлені на цукор під назвою сіалова кислота, що міститься в достатку на рецепторах клітин, які вистилають дихальні шляхи ссавців. Саме їх вірус використовує для проникнення в організм.

Група розробила фрагменти антитіл Fc з посиленою сіаловою кислотою, які націлені на HA і NA, пов'язуючи віруси грипу і блокуючи тим самим їх взаємодію з клітинами людини.

Ці біологічні препарати можуть також бути корисними для боротьби з іншими патогенами: стрептококами групи В, стрептококової пневмонією і вірусом хвороби Ньюкасла.

За словами експертів, їх захоплюючий проект може мати важливі наслідки не лише для грипу, але і стати платформою для розробки нових ліків від багатьох інших захворювань.

Нагадаємо, білкові сполуки, які містяться в організмі лам і верблюдів, послужили основою для вакцини нового покоління проти грипу.

Як повідомляв портал "Знай.uа", у людському організмі зустрічаються крихітні частинки пластику.

Також "Знай.uа" писал, що крихітні дози псилоцибінових грибів стимулюють творчі ідеї.