Імунна система організму людини нагадує команду спецагентів.

Деякі клітини, звані Т-клітинами, що спеціалізуються на розпізнаванні конкретного зловмисника, наприклад, вірусу грипу або сальмонели, пише Medical Xpress.

Проблема у визначенні цілей. Однак команда вчених з Каліфорнійського університету розробила два нових методи швидкого виявлення мішеней Т-клітин.

Як працює імунітет

Клітка, яка заражена патогеном, буде відображати на своїй поверхні фрагменти генетичного матеріалу загарбника, наприклад, "червоний прапор", який вказує на те, що відбувається всередині клітини.

Популярні новини зараз
Реінкарнація "Славути": оновлений ЗАЗ може втерти носа навіть преміальним іномаркам Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

Ці "прапори", звані антигенами, представлені на білках на клітинній поверхні, званих головні комплекси гістосумісності (МНС).

Кожна Т-клітина спеціалізується на розпізнаванні різних антигенів. Коли Т-клітина знаходить антиген-мішень, то зв'язується з нею і руйнує її.

Дослідники Балтиморської лабораторії розробили два нових методи визначення мішеней Т-клітин.

В першому методі вчені прикріпили білки, звані сигнальними доменами, до MHC. Новий комплекс SABR призначений для передачі сигналу в клітину, щоб та світилася яскраво-зеленим після того, як був пов'язаний з відповідною Т-кліткою.

Як підвищити імунітет

Дослідник може взяти тисячі різних антигенів, кожен з яких представлений SABR, і об'єднати їх з певною Т-клітиною.

Клітини, що містять правильний антиген, повинні світитися зеленим світлом, дозволяючи дослідникам виловлювати правильний антиген — мішень Т-клітини.

Другий метод використовує природний феномен, званий трогоцитозом, який відбувається Т-клітина та її клітина-мішень зв'язуються разом і обмінюються білками.

Балтиморська лабораторія вирішила використовувати це явище для позначення мішеней Т-клітин.

За словами вчених, їх відкриття має вирішальне значення для розробки вакцин проти раку, а також для персоналізованого лікування онкологічних захворювань.

Нагадаємо, гіперактивна імунна система винота в постійному відчутті втоми.

Як повідомляв портал "Знай.uа" дослідники з Монреальського університету (Канада) довели, що нічна робота збільшує ризик виникнення раку грудей у жінок.

Також "Знай.uа" писав, чому ми прокидаємося раніше будильника.