За минулий тиждень, з 21 по 27 січня, грип та ГРВІ захворіло близько 199 000 українців. Це означає, що наша країна наблизилася до епідемічного порогу. Про це повідомляє Міністерство охорони здоров'я.

Симптоми грипу починаються з ломоти, ознобу, головного та м'язового болю. Також з'являється сльозотеча, почервоніння і світлобоязнь. Відчуття піску в очах характерно для аденовірусної інфекції.

Якщо у вас виникне відчуття нестачі повітря або задишка, це вказує на дихальну недостатність. Варто відразу звернутися до фахівця.

У дітей грип у гострій формі виражається у таких симптомах: проблеми з диханням; синюватий колір шкіри; дитина не п'є достатньої кількості рідини; дитина не прокидається або не реагує на вас; дитина настільки роздратована, що не хоче, щоб її піднімали на руки;

Популярні новини зараз
Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

Іноді симптоми грипу починають зникати, і стан дитини поліпшується, але згодом піднімається висока температура і посилюється кашель і з'являється лихоманка.

У дорослих грип у гострій формі виражається у таких симптомах: проблеми з диханням; біль і дискомфорт у грудях або животі; раптове запаморочення; розгубленість; багаторазова блювота;

Симптоми грипу спочатку зникають, а потім повертаються з лихоманкою і посиленим кашлем.

Як захистити себе від ГРВІ та грипу — кілька простих порад від Центр громадського здоров'я МОЗ України:...

Geplaatst door Центр громадського здоров'я МОЗ України op Maandag 17 december 2018

Як правило, найбільший ризик заразитися грипом від хворого - з дня появи перших симптомів до 3-7 днів після. Діти і люди з ослабленим імунітетом можуть бути заразними на декілька днів довше.

При ГРВІ людину вважають заразною за кілька днів до появи перших проявів і поки не пройдуть всі симптоми. У більшості випадків це близько 2 тижнів. Зазвичай загальні прояви помітні протягом перших 2-3 днів, і саме тоді існує високий ризик заразитися вірусом від хворого.

Ось що важливо пам'ятати:

Застуду з легкими симптомами лікують тільки постільним режимом і активним питвом протягом 3-5 днів. Адже наш організм може сам впоратися з вірусом.

При гострій формі грипу або застуди медик може прописати озельтамівір, ранамівір і балоксавір. Не призначати ці препарати самостійно.

Препарати від кашлю і болю в горлі не мають доказової ефективності; Вони можуть лише ненадовго полегшити самопочуття.

Температуру дорослим "збивають" після позначки 38.5. Використовуйте парацетамол або ібупрофен і не перевищуйте дозу препаратів.

Овочі та фрукти дуже потрібні організму під час хвороби. Якщо немає апетиту, зверніть увагу на курячий бульйон. Там є багато поживних речовин.

Регулярне провітрювання і вологе прибирання допоможуть легше перенести грип і застуду.

Антибіотики не лікують вірусні інфекції. Їх виписують тільки при бактеріальних хворобах на кшталт пневмонії або бронхіту, і тільки після аналізу крові та обстеження лікаря.

Негайно телефонуйте 103, якщо помітили задишку, шкірний висип, кровохаркання, синюшний відтінок шкіри, блювоту і діарею, біль у грудях, зниження тиску, уповільнений пульс, аритмію, порушення свідомості або судоми.

Центр громадського здоров'я МОЗ України склав перелік ліків, які міністерство не рекомендує вживати у разі грипу або ГРВІ у дітей.

Нагадаємо, що на півдні країни розгулялася страшна інфекція. Кір вдарив з новою силою.

Як повідомляв портал Знай.uа, Євген Комаровський розповів, чому щеплення робити треба і як лікуватися від ГРВІ без антибіотиків.

Також портал Знай.uа писав, що в Україні з початку року від кору померло 6 осіб, а всього на кір захворіло 8,5 тис. осіб, з яких дві третини - діти.