Паразити, які мешкають в кішках, можуть спровокувати шизофренію у людей.

Зазвичай людина заражається токсоплазмою гондіі (T. gondii) в результаті контакту з лотками для кішок або вживання в їжу погано прожареного м'яса, пише Daily Mail.

Вчені Копенгагенського університету проаналізували дані понад 80 000 чоловік в датському дослідженні донорської крові, з яких у 2 591 людина зареєстрували психічні розлади. Дослідження показало, що наявність паразита підвищує ризик розвитку шизофренії на 50 %.

Життєвий цикл паразита

Слід зазначити, що фахівці неодноразово спостерігали, що T. gondii цікаво впливає на поведінку інфікованих: провокує ризиковану поведінку, депресію і навіть дорожньо-транспортні пригоди.

Популярні новини зараз
Наступного місяця пенсія може не прийти – хто з пенсіонерів ризикує залишитися з пустим гаманцем Газовики проводять заміну лічильників: скільки доведеться заплатити й чи можна відмовитись Доведеться заплатити штраф "за заначку": коли доведеться віддати 20% суми Олена Бюн розповіла, хто насправді замовив убивство Ірини Фаріон
Показати ще

У рамках дослідження вчені також встановили, що організм 61 % учасників містять цитомегаловірус, що також свідчить про наявність аналогічних ознак когнітивних порушень.

Симптоми токсоплазмозу

Так яким чином токсиплазма провокує психічні розлади?

Як пояснили вчені, паразит порушує роботу амінокислоти триптофан, що призводить до виділення великої кількості метаболітів — кінуренової кислоти, яка у високих кількостях спостерігається і у шизофрениковю

Крім цього, триптофан також вважається істотним попередником серотоніну, який залучений в депресивні розлади.

Дослідники заявили, що їхня наукова робота не враховувала соціально-економічні фактори, які можуть вплинути на ймовірність виникнення психіатричного розладу.

Але їх "статистично значущі результати" доповнюють зростаючий масив доказів того, що паразит має незвичайне когнітивний вплив.

Підтипи шизофренії

Нагадаємо, вчені виявили дивовижну взаємозв'язок між шизофренією і вірусом Епштейном-Барром — різновидом герпесу.

Як повідомляв портал "Знай.uа", колір ваших очей може відбитися на настрої в зимовий час.

Також "Знай.uа" писав, що електростимуляція певної області мозку допомагає в лікуванні депресії.