Пігулки, набухаючі до розміру кульки пінг-понгу в шлунку, будуть використовувати для моніторингу рака і виразок або виявлення ознак інфекції.

Тестова версія пристрою містить датчик, який безперервно відстежує температуру в шлунку протягом місяця, пише Daily Mail.

Пігулка виготовлена з двох видів желеподібного гідрогелевого матеріалу, який захищає пристрій від впливу шлунка і кислих травних соків.

Принцип роботи надувної пігулки (ліворуч) і сама пігулка (праворуч)

Як пояснили творці, вони прагнули імітувати захисний механізм іглобрюх риб, які реагують на загрози швидким всмоктуванням води і здуттям, в результаті чого тіло нагадує шиповану кулю.

Популярні новини зараз
Такої катастрофи українці не бачили 230 років: що відбувається з народжуваністю на фоні війни Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

В рамках лабораторних експериментів матеріал, з якого зроблена пігулка, поміщали в різні розчини, що нагадують шлунковий сік, і механічно здавлювали для імітації "подрібнення" шлункових скорочень.

За 15 хвилин таблетка збільшилася в 100 разів більше початкового розміру, досить швидко, щоб запобігти випадання з шлунка перед виконанням роботи.

"Наша мета —створити желеподібну розумну таблетку, яка після проковтування залишається в шлунку і моніторить здоров'я пацієнта протягом тривалого часу, наприклад, одного місяця", — пояснив провідний автор дослідження Сюаньхе Чжао ( Xuanhe Zhao) з Массачусетського технологічного інституту.

У ході подальших випробувань невеликі датчики температури були вбудовані в кілька таблеток, які годували свиней. Сенсори могли відслідковувати добову активність тварини протягом місяця.

Розробники сподіваються додати в пристрій датчики, які допоможуть також відстежувати рівень кислотності або шукати ознаки деяких бактерій або вірусів.

В таблетки можуть бути навіть встановлені мініатюрні камери для візуалізації розвитку пухлин або виразок.

Як змінюється розмір пігулки

Також дослідники вважають, що пристрій допоможе людям,які страждають від ожиріння. Кілька таких таблеток заповнять шлунок і не дадуть переїдати.

Для зменшення таблетки і видалення потрібно випити розчин кальцію, що зменшує пігулку до початкового розміру. Після чого пристрій виходить з організму з іншого переробленої їжею.

Нагадаємо, вчені розробили пристрій завдовжки сантиметр, яке розміщується у шлунку і сигналізує мозку про ситості.

Як повідомляв портал "Знай.uа", харчування продуктами з високим вмістом жирів може негативно позначитися на здоров'ї трьох наступних поколінь.

Також "Знай.uа" писав, що американські медики встановили, що голод надає омолоджуючий ефект.