Міжнародна група дослідників із США та Франції виявили молекулу, яка допоможе в лікуванні туберкульозу.

Вчені успішно протестували нову методику in vitro і на мишах, пише журнал Science.

Щорічно туберкульоз вбиває більше людей, ніж будь-який інший інфекційний агент — 1,5 мільйона чоловік. Бактеріальна інфекція, виникає в результаті зараження паличкою Коха.

Ознаки туберкульозу

Патоген передається повітряно-крапельним шляхом і інфікує легені. Ще в 1950-х роках дослідники розробили ліки для цієї хвороби, але з тих пір у бактерій розвинулася стійкість — майже третина всіх нових випадків викликана антибактеріально-резистентними штамами.

Популярні новини зараз
Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Світло відключатимуть на 6 годин, а про опалення взимку і не мрійте: українців серйозно попередили Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу
Показати ще

Тому вчені регулярно працюють над пошуком нових способів знищення бактерій. Їх зусилля спрямовані на пошук молекул, що впливають на слабкі місця в біологічних шляхах паличок Коха, але не присутніх в організмі господаря.

Нове дослідження виявило молекулу під назвою 8918. Дослідники виявили, що виявлене з'єднання інгібує вироблення ферменту під назвою фосфопантеінілтрансфераза (PptT) в паличці Коха, якого немає у людини.

Як можна заразитися туберкульозом

Дослідники виявили, що введення 8918 в палички Коха в чашу Петрі призвело до смерті бактерій. Вони також встановили, що введення молекули мишам вбило деякі з бактерій, не заподіявши шкоди тваринам.

Перш, ніж 8918 можна буде розглядати в якості кандидата на клінічні випробування, вчені повинні подолати одну перешкоду — у препарата короткий період напіврозпаду, що призводить до швидкого мікросомальному метаболізму. Це означає, що він не затримується досить довго, щоб вбити багато бактерій.

Нагадаємо, новий протитуберкульозний препарат нового покоління виявився ефективний в 93 % випадків лікування.

Як повідомляв портал "Знай.uа", британські дослідники успішно протестували пристрій штучної підшлункової залози.

Також "Знай.uа" писав, вчені навчилися відновлювати клітини у вусі, які відповідають за сприйняття звуків.