Люди, які їдять багато м'яса (навіть якщо це просто курка, індичка або нежирний стейк), частіше страждають від захворювань печінки.

Команда дослідників з Медичного центру Університету Еразма довела, що продукти тваринного походження підвищують ймовірність розвитку неалкогольної жирової хвороби печінки (НАЖХП) на 54 %, пише Daily Mail.

Експерти сподіваються, що їх дослідження посприяє переходу багатьох людей на середземноморську дієту, багату на рибу, цільні зерна і овочи.

Стадії НАЖХП

Для визначення того, як м'ясна їжа може зашкодити печінці, дослідники вивчили запитальники з харчування та вивчили жири печінки 3882 дорослих людей у віці 70 років.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою
Показати ще

Жоден з учасників не приймав стеатогених препаратів і не хворів на вірусний гепатит. Всі ці фактори можуть призвести до накопичення жирів у печінці.

Близько 34 % (1337) страждали від НАЖХП, з яких 1205 мали надлишкову вагу.

За словами автор дослідження, положення не змінилося після коригування з урахуванням соціально-економічних чинників і способу життя.

Можливо, найголовніше, що асоціація не залежала від загального споживання калорій. Здорові учасники з'їдали насправді більше калорій, ніж учасники з НАЖХП: 2 052 ккал порівняно з 1 996 ккал.

Кількість калорій, одержуваних з продуктів з високим вмістом білка, також було однаковим для цих двох груп: 16 % у тих, хто страждав від хвороб печінки, і 15,4 % — у здорових учасників.

Піраміда середземноморської дієти

Справа в тому, що м'ясо містить насичені жири, особливо червоне м'ясо, які призводять до ожиріння печінки.

Також перероблене м'ясо, покращене для продовження терміну зберігання або зміни смаку, може викликати запалення і резистентність до інсуліну, що сприяє розвитку хвороб печінки.

Лікарі радять людям обмежити споживання червоного м'яса або напівфабрикатів, а головне — переходити середземноморську дієту.

Нагадаємо, чоловіки, які бажають підвищити сексуальне активність, їдять м'ясо, тому що вважають, що таким чином будуть здаватися привабливішими.

Як повідомляв портал "Знай.uа", деякі дієти володіють лікувальними властивостями і можуть служити в якості профілактики онкологічних захворювань.

Також "Знай.uа" писав, що м'ясні напівфабрикати і оброблене м'ясо збільшують ризик виникнення раку молочної залози у жінок.