Регулярне вживання червоного м'яса збільшує ймовірність розвитку серцево-судинних захворювань в 10 разів.

Всьому виною органічне з'єднання під назвою TMAO (тріметіламіноксід), яка утворюється, коли кишкові бактерії перетравлюють холін, лецитин та карнітин — поживні речовини, що містяться в червоному м'ясі і печінці. Daily Mail.

Недавнє дослідження, що проведене під керівництвом доктора Стенлі Хейзена (Stanley Hazen) з Кливлендеского клінічного центру мікробіома і здоров'я людини, показало, як регулярний прийом червоного м'яса протягом місяця збільшує рівень ТМАО в три рази.

У деяких випадках рівень зріс навіть у десять разів порівняно з людьми, які харчувалися курячим м'ясом чи дотримувалися вегетаріанської дієти.

Популярні новини зараз
Комунальники встановлюють нові тарифи з 1 травня: кому приготуватися до подорожчання Кожному пенсіонеру підвищать індивідуально: у кого зміняться виплати Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках
Показати ще

В рамках дослідження експерти взяли зразки крові і сечі у 113 добровольців, а потім призначили їм три різні дієти у випадковому порядку: перша група харчувалася червоним м'ясом, друга — білим, а третя — овочами, у тому числі які містять білок.

Після того, як учасники припинили вживати червоне м'ясо, рівень ТМАО знизився протягом наступного місяця.

Між тим, ще одне дослідження тієї ж групи показало, що серцево-судинні захворювання можуть бути запобігти, якщо препарати будуть впливати на мікробний шлях кишечника, який перетворює карнітин в ТМАО.

Слід зазначити, що карнітин (також використовується в енергетичних напоях і добавках) може стимулювати виробництво ТМАО навіть серед веганів і вегетаріанців.

Медики з початку цього року працюють над новим потенційним класом препаратів для профілактики серцевих захворювань і згортання крові шляхом переривання мікробного шляху, по якому холін перетворюється в ТМАО.

За оцінками деяких дієтологів, рекомендована норма вареного червоного м'яса становить — 90 г, а напівфабрикатів, в тому числі бекон і ковбаси, — 70 р.

Нагадаємо, м'ясні напівфабрикати і оброблене м'ясо збільшують ризик виникнення раку молочної залози у жінок.

Як повідомляв портал "Знай.uа" деякі дієти володіють лікувальними властивостями і можуть служити в якості профілактики онкологічних захворювань.

Також "Знай.uа" писав, що дієтологи стверджують, що жінки, в чиєму раціоні багато овочів, горіхів, оливкогового масла і морепродуктів, що на 22 % рідше страждають від інсульту.