Всім відомо, що жінці, яка планує завагітніти, потрібно вживати фолієву кислоту, але це речовина важливо для всіх людей. Про це повідомляє Clutch.
Підпишись на наш Viber: новини, гумор та розваги!
ПідписатисяФолієва кислота, або вітамін В9, є одним з найнеобхідніших вітамінів. Наш організм — точніше, кишкова мікрофлора — може виробляти її самостійно, проте в дуже малих дозах.
В яких випадках потрібно вживати фолієву кислоту:
- Вагітність. За два-три місяці до початку спроб зачати дитину варто починати приймати фолієву кислоту. Якщо її в організмі буде недостатньо, це сповільнить розвиток плода, ускладнить формування органів і систем органів, збільшить ризик дефектів.
- Схильність до депресії. Якщо ти часто відчуваєш себе пригніченою і намагаєшся не розплакатися, страждаєш від безсоння або навпаки від підвищеної сонливості, лікар може призначити додаткове вживання фолієвої кислоти.
- Серцеві захворювання. Часто фолієва кислота стає допоміжним засобом при лікуванні атеросклерозу та інших хвороб серця.
- Погіршення когнітивних здібностей. Якщо ти відчуваєш, як знижується інтелектуальна активність, погіршується пам'ять, швидкість мислення та подібні ознаки, тобі допоможе фолієва кислота.
- Профілактика раку молочної залози. Якщо у твоїх близьких родичів був рак молочної залози, і ти до нього генетично схильна, потрібно вживати фолієву кислоту — для зниження ризику захворювання. Також вона допомагає зменшити ризик раку товстої кишки.
- Мігрень та інші захворювання.
Шпинат — головне джерело фолієвої кислоти.
До природних джерел фолата відносять:
зелень і овочі - шпинат, брокколі, петрушка, капуста, зелена цибуля, зелений горошок, квасоля, сочевиця, спаржа, соя, буряк, морква, томати, морква;
волоські горіхи;
деякі фрукти (особливо цитрусові, кавун, персики);
зародки пшениці;
борошно грубого помелу і хлібобулочні вироби з цього борошна;
дріжджі;
гречана, вівсяна і рисова крупи, пшоно;
томатний сік;
сухе молоко, вершки, кефір;
насіння соняшника.
Важливо розуміти, що призначити додаткову дозу фолієвої кислоти може тільки лікар з урахуванням твоїх аналізів. Не варто займатися самолікуванням — передозування нічого хорошого організму не принесе, особливо ниркам.
Як повідомляв портал "Знай.uа", ці вітаміни потрібні навесні.
Також "Знай.uа" писав, дослідники довели, що чорнослив володіє неймовірними властивостями. Крім того, що він підвищує працездатність і цілому тонізує організм, цей сухофрукт здатний уберегти вас від раку товстої кишки.