Люди, які курять більше пачки сигарет на день, ризикують назавжди зіпсувати собі колірний зір.

До такого висновку прийшли дослідники з Ратгерського університету після обстеження 134 добровольців, пише Science Daily.

У рамках дослідження вчені вивчили показники здоров'я 71 здорової людини, які курили менше 15 сигарет щодня і 63 людини, які курили більше 20 сигарет в день.

Що міститься в одній сигареті

Вік учасників коливався від 25 до 45 років. У всіх добровольців було абсолютно здоровий зір.

Популярні новини зараз
Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

Дослідники вивчили, як учасники розрізняли рівні контрастності (тонкі відмінності у відтінках) і кольору, сидячи на відстані 1,5 метрів від 19-дюймового монітора, який відображав різні стимули.

Отримані дані свідчать про значні зміни в червоно-зелений і синьо-жовтому сприйнятті кольору у курців. Це говорить про те, що вживання речовин з нейротоксичними хімікатами може призвести до загальної втрати кольору зору.

Медики також виявили, що у завзятих курців знижена здатність розрізняти контрасти і кольор шкіри.

"Також сигаретний дим складається з численних сполук, шкідливих для здоров'я, які пов'язані із зменшенням товщини шарів мозку і вражаючих лобову частку мозку, яка відіграє роль у русі і контролі мислення", — пояснив співавтор дослідження Стівен Сильверштейн.

Як куріння шкодить організму

Попередні дослідження вже показали, що у запеклих курців збільшується ймовірність вікової макулярної дегенерації, виникає пожовтіння і запалення кришталика майже в два рази.

Хоча результати дослідження не дали фізіологічного пояснення, Сильверштейн сказав, що оскільки нікотин і куріння шкодять судинній системі, дослідження показує, що вони також пошкоджують кровоносні судини і нейрони в сітківці.

Нагадаємо, куріння кальяну підвищує ризик виникнення діабету і ожиріння в кілька разів більше сигарет.

Як повідомляв портал "Знай.uа", наскільки шкідливо куріння кальяну.

Також "Знай.uа" писав, що доведено відсутність прямого взаємозв'язку між курінням і відсутністю зайвої ваги.