Японська рослина ашітаба може послужити основою для створення засоби від старіння.

Як стверджується, самураї застосовували його для загоєння ран і профілактики інфекцій. У перекладі з японської назва рослини означає "завтрашній листок", тому що якщо зрізати лист ашітаби, він продовжує рости ще близько доби, пише Daily Mail.

Дослідники з Грацского університету в Австрії під керівництвом професора Френка Мадео вивчили рослину і виявили в його листі з'єднання під назвою 4,4'-диметоксихалькон або DMC.

Народна азіатська медицина приписує цій рослині різні цілющі якості, в тому числі уповільнення процесів старіння.

Завтрашні листки

Популярні новини зараз
Гороскоп на травень-2024 для всіх знаків Зодіаку: звільнення Тільців, витрати Стрільців та полегшення Водоліїв Платіть по 700 грн за світло або живіть без нього: українців ставлять перед фактом "Війна на території росії": відомий астролог назвав час, коли Україна відчує мир Гречку, соняшникову олію та борошно будемо купувати за новими цінами: скільки доведеться викласти
Показати ще

У рамках дослідження команда вчених спершу перевірила, як речовина впливає на дріжджові клітини. Виявилося, що DMC захищає їх від старіння.

Потім команда дослідників перевірила вплив DMC на клітини черв'яків і плодових мух. Середня тривалість у обох видів збільшилася на 20 %.

Додаткові тести показали, що DMC також допомагає захистити клітини мишачого серця під час аутофагії, коли організм очищає пошкоджені клітини і відновлює нові.

Більш того, диво-з'єднання ефективно захищає клітини печінки, ураженої алкогольною інтоксикацією.

Тоді команда вирішила вивчити вплив DMC на деякі типи клітин людини і виявила, що з'єднання допомагає сповільнити старіння, усуваючи клітини, які не можуть ділитися або залишити організм.

Листя ашитабы

У рамках поточної наукової роботи дослідники встановили, що флавоноїд DMC — антивікове з'єднання з кардіопротекторним ефектом у мишей і потенціалом для збільшення тривалості життя різних видів.

За словами дослідників, ашітаба здавна входила в раціон самураїв і широко оцінювалися серед місцевих цілителів в якості надійного народного засобу.

Нагадаємо, вчені знайшли рецепт "еліксиру молодості".

Як повідомляв портал "Знай.uа", дослідники з Лейпцігського університету в Німеччині визначили типи фізичних вправ, які уповільнюють процеси біологічного старіння.

Також "Знай.uа" писав, чому літнім людям потрібно займатися єдиноборствами.