Соєва олія виявилася ефективнішою за риб'ячий жир в якості засобу придушення симптомів онкології молочної залози.

До такого висновку прийшли дослідники з Університету Рочестера після обстеження 80 жінок, які перенесли рак грудей, повідомляє Medical Xpress.

В рамках наукової роботи експерти порівняли їх рівні споживання риб'ячого жиру та соєвої олії. Справа в тому, що соя містить високі рівні омега-6, який, як вважається, має протизапальні властивості.

Продукти, що містять омега-6

Дослідники оцінили рівень втоми, що виникає у разі онкології грудей у жінок з самого початку за допомогою опитувальника.

Популярні новини зараз
Ухилянтам готують суворі обмеження: зроблять все, щоб йшли до ТЦК Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

Потім добровольців розділили на три групи: перша — приймали високі дози риб'ячого жиру; друга — невеликі дози риб'ячого жиру та соєвої олії; третя — високі дози соєвої олії.

Експерти регулярно збирали зразки крові, щоб виміряти біомаркери втоми.

Всі три групи повідомили про зниження втоми, але найбільш значне зниження відбулося в групі соєвої олії.

Дані із зразків крові можуть пояснити дивовижні результати. Незважаючи на велику кількість протизапальних властивостей риб'ячого жиру, виявилося, що він впливає на інший набір запальних білків.

Продукти, що містять омега-3

Добавки риб'ячого жиру знижують рівень маркерів запалення IFNy, IL-6 і PTGES2, в той час як соєва олія знижує рівень білка запалення TNF-a. Цілком можливо, що втома від раку більш тісно пов'язана з TNF-путью.

Хоча соя добре зарекомендувала себе в даному дослідженні, багато жінок з обережністю ставляться до неї, проходячи курс лікування.

Проблема в тому, що деякі соєві продукти (білкові порошки, тофу і добавки) містять ізофлавони, які збільшують ймовірність рецидиву.

Дослідники відзначили, що застосовуються в їх клінічних випробуваннях добавки не містили ізофлавонів.

Вчені вважають, що необхідні додаткові дослідження для повного розуміння взаємозв'язку між запаленням, дієтичними жирами і втомою, що виникає в результаті раку.

Дивіться: Кетчуп, майонез і соєвий соус

Нагадаємо, всю правду про головний соус для суші.

Як повідомляв портал "Знай.uа", якщо ви п'єте натуральний кава щоранку, то у нас для вас гарні новини.

Також "Знай.uа" писав, що шоколад чай і кава в поєднанні з добавками цинку продовжують життя.