Вченим вдалося розробити очні краплі з унікальними частинками, які можуть дозволити людині без спеціальних засобів бачити в темряві. Так, людина з допомогою крапель міг би розрізняти об'єкти в темряві завдяки тому, що бачив інфрачервоне світло.

Дослідники з Медичної школи Массачусетського університету розробили наночастинки, які виконують роль крихітних датчиків. Частинки вловлюють інфрачервоні промені і дозволяють людям і тваринам знайти справжнє нічне бачення.

Унікальні частинки досить закапати в очі, як звичайні очні краплі. Наночастинки просочуються всередину очного яблука і потрапляють на рецептори сітківки, "прилипають" до них. Потім вони захоплюють невидимі інфрачервоні промені і перетворюють їх в короткі світлові хвилі видимого діапазону. Ці хвилі, в свою чергу, поглинаються нашими власними фоторецепторами. Таким чином, мозок отримує сигнал, ніби падає на сітківку звичайний видиме світло.

Популярні новини зараз
Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський
Показати ще

Ефективність даних унікальних наночастинок перевірили на експерименті з мишами. Після отримання дози наночастинок фоторецептори в очах мишей почали скорочувати інфрачервоні хвилі довжиною 980 нм до видимих 535 нм. Таким чином, невидиме інфрачервоне випромінювання стало перетворюватися в видимий зеленуватий світло, як у приладі нічного бачення. Під дією цього ефекту лабораторна миша була в стані без проблем пройти лабіринт з перешкодами в повній темряві.

Дивним є те, що наночастки не заважали тварині добре орієнтуватися і при яскравому освітленні. Єдиним побічним ефектом від крапель стало незначне помутніння рогівки. Цей ефект розсмоктався протягом тижня, а от здатність бачити в непроглядній темряві зберігалася протягом десяти тижнів.

Нагадаємо, як келих вина впливає на здоров'я літніх людей. Знайдена безпечна доза алкоголю.

Як повідомляв Знай. ua, Комаровський поставив крапку в суперечках про вакцинацію дітей від грипу. Відомий лікар дав корисні рекомендації батькам щодо вакцинації дітей.

Знай. ua писав, що в Україну через м'ясо тварин потрапив небезпечний вірус. Шість жителів міста Дергачі потрапили до лікарні з інфекцією сальмонельозу.