Антисептичне з'єднання, що міститься в рідини для полоскання рота, знищує "дружні" бактерії в організмі людини.

Йдеться про мікроорганізми, які мешкають в порожнині рота і допомагають підтримувати нормальний рівень артеріального тиску, пише Medical News Today.

Нові дослідження медичного коледжу Бейлор встановили, що збалансований мікробіом, який мешкає в ротовій порожнині, допомагає підтримувати здоров'я серцево-судинної системи и регулює кров'яний тиск.

Ополіскувач для рота

Однак нове дослідження показало, що хлоргексидин, антисептична речовина для полоскання рота, може вбити корисні бактерії, що, в свою чергу, може підвищити систолічний кров'яний тиск.

Популярні новини зараз
Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Головне за 24 квітня: бунт українців у Польщі, трагедія Каті Репяхової, важливий день та різке підвищення цін Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Автор дослідження Натан Брайан і його колеги перевірили, чи змінило застосування антисептичного ополіскувача для порожнини рота двічі в день протягом 1 тижня популяцію бактеріальної спільноти і рівень артеріального тиску у 26 здорових людей.

Дослідники зібрали зразки слини і зіскрібків з язику учасників і виміряли їх кров'яний тиск чотири рази протягом всього дослідження: на початку, потім 7, 10 і 14 днів.

Корисні і шкідливі бактерії

Брайан і його колеги повідомляють, що "вживання хлоргексидину двічі в день пов'язувалося зі значним збільшенням систолічного кров'яного тиску після 1 тижня використання. Відмова від ополіскувачів повертає рівень бактерій в норму.

"Наша дослідження — демонстрація того, що присутність бактерій в порожнині рота може допомогти підтримувати нормальний кров'яний тиск", — заявляє Брайан.

Дивіться також: Наука для дітей — Бактерії

Нагадаємо, бактерії, які живуть на мурахах, допоможуть подолати кризу антибіотиків.

Як повідомляв портал "Знай.uа", в ірландських грунтах знайшли невідомий штам бактерій, який ефективний проти чотирьох з шести головних супербактерій, стійких до антибіотиків.

Також "Знай.uа" писав, що команда з Медичної школи Західного резервного університету Кейза відкрила новий спосіб лікування сепсису.