Додавання оливкової олії в раціон харчування знижує ризик "засмічення" артерій, яке може викликати інфаркти та інсульти.

Згідно новому дослідженню Медичного факультету Нью-Йоркського університету, структура молекул масла і антиоксиданти у його складі надають захисний вплив на судини організму, пише Daily Mail.

Зокрема, компоненти оливкової олії захищають тромбоцити крові від небезпечної "активації", що може привести до утворення відкладень і тромбів.

Оливкова олія

Тромби — це фрагменти клітин крові, які злипаються і утворюють грудки і згустки, котрі сприяють утворенню нальоту. Виникає атеросклероз, який провокує більшість інфарктів та інсультів.

Популярні новини зараз
Через це пройдуть всі чоловіки: українцям підготували нове правило Чергуватимуть представники ТЦК: де українцям тепер можуть вручити повістку Платіть по 700 грн за світло або живіть без нього: українців ставлять перед фактом Комунальні платежі скасовуються: названо категорію осіб, якій можна не платити
Показати ще

В рамках дослідження команда вчених вивчила кров 63 дорослих людей, які страждають від ожиріння.

Було встановлено, що у тих, хто додавав в їжу оливкову олію хоча б раз в тиждень, активація тромбоцитів була нижчою, ніж у учасників, які це не робили.

Слід зазначити, що аналогічні дослідження червоного м'яса, яєць, вершкового масла і маргарину не показали такого ефекту.

Оливкова олія

Дослідники визнають, що результати дослідження ґрунтувалися на заповненні анкет з харчових продуктів, в залежності від того, як часто добровольці добавляли оливкову олію.

І оскільки воно було спостережливим, дослідження не змогло довести, що вживання оливкової олії призведе до зниження активації тромбоцитів у дорослих людей з ожирінням.

Таким чином, у дослідженні була зроблена спроба дійсно диференціювати, чому і як більш часте споживання оливкової олії може принести користь окремим людям.

Дивись також: Оливкова олія. Скарб Піренеїв.

Нагадаємо, дієта з високим вмістом овочів і оливкової олії знижує ймовірність розвитку серцево-судинних захворювань на 25 %.

Як повідомляв портал "Знай.uа" дієтологи стверджують, що жінки, в чиєму раціоні багато овочів, горіхів, оливкогового масла і морепродуктів, на 22 % рідше страждають від інсульту.

Також "Знай.uа" писав, що середземноморська дієта володіє лікувальними властивостями і можуть служити в якості профілактики онкологічних захворювань.