Додавання оливкової олії в раціон харчування знижує ризик "засмічення" артерій, яке може викликати інфаркти та інсульти.
Підпишись на наш Viber: новини, гумор та розваги!
ПідписатисяЗгідно новому дослідженню Медичного факультету Нью-Йоркського університету, структура молекул масла і антиоксиданти у його складі надають захисний вплив на судини організму, пише
Зокрема, компоненти оливкової олії захищають тромбоцити крові від небезпечної "активації", що може привести до утворення відкладень і тромбів.
Тромби — це фрагменти клітин крові, які злипаються і утворюють грудки і згустки, котрі сприяють утворенню нальоту. Виникає атеросклероз, який провокує більшість інфарктів та інсультів.
В рамках дослідження команда вчених вивчила кров 63 дорослих людей, які страждають від ожиріння.
Було встановлено, що у тих, хто додавав в їжу оливкову олію хоча б раз в тиждень, активація тромбоцитів була нижчою, ніж у учасників, які це не робили.
Слід зазначити, що аналогічні дослідження червоного м'яса, яєць, вершкового масла і маргарину не показали такого ефекту.
Дослідники визнають, що результати дослідження ґрунтувалися на заповненні анкет з харчових продуктів, в залежності від того, як часто добровольці добавляли оливкову олію.
І оскільки воно було спостережливим, дослідження не змогло довести, що вживання оливкової олії призведе до зниження активації тромбоцитів у дорослих людей з ожирінням.
Таким чином, у дослідженні була зроблена спроба дійсно диференціювати, чому і як більш часте споживання оливкової олії може принести користь окремим людям.
Дивись також: Оливкова олія. Скарб Піренеїв.
Як повідомляв портал "Знай.uа" дієтологи стверджують, що жінки, в чиєму раціоні багато овочів, горіхів, оливкогового масла і морепродуктів, на 22 % рідше страждають від інсульту.
Також "Знай.uа" писав, що середземноморська дієта володіє лікувальними властивостями і можуть служити в якості профілактики онкологічних захворювань.