Експериментальний препарат вилікував сім осіб від малярійного паразита.

Група дослідників Базельського університету заявила, що одна доза препарату під назвою DSM265 блокує фермент, який необхідний паразиту для виживання, тим самим вбиваючи його, пише Daily Mail.

Паразит, P. falciparum, є одним з найбільш смертоносних в світі і щорічно забирає близько півмільйона життів. Передається від укусу комара Anopheles і викликає 50 % всіх випадків малярії. P. falciparum викликає найбільш небезпечну форму малярії, вражаючи печінку, мозок і серцево-судинну систему.

Життєвий цикл малярійного плазмодія

Дослідники говорять, що це перший крок на шляху до створення універсального методу лікування малярії.

Популярні новини зараз
Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Попередні дослідження показали, що DSM265 може позбутися паразитів асексуальної стадії, званих мерозоїтами, які викликають захворювання у людей, інфікованих P. falciparum.

"Відкриття забезпечить лікування, яке може поліпшити дотримання вимог, знизити розвиток резистентності та в кінцевому підсумку буде сприяти викоріненню цього захворювання", — розповів співавтор дослідження Йорг Мерле.

У рамках дослідження група ввела вакцину восьми добровольцям з паразитами в крові. У одного з дорослих інфекція не розвинулася.

Симптоми малярії

На сьомий день інфікування учасникам була видана одноразова 400 мг пероральної дози DSM265.

Після прийому препарату всі сім учасників, у яких розвинулася інфекція, були очищені від мерозоїтів.

Препарат не зміг знищити гаметоцити, але до цих пір вважається ліками, оскільки гаметоцити не викликають захворювання.

Для майбутніх досліджень група планує вивчити варіанти можливого супутнього препарату, який міг би позбутися гаметоцитов, поки DSM265 вбиває мерозоїти.

Дивіться також: BBC З'їдений живцем (Паразити всередині нас)

Нагадаємо, дослідники з Інституту вакцин та генної терапії Орегон Хелс розробили новий підхід у створенні вакцини від малярії.

Як повідомляв портал "Знай.uа", команда дослідників з Копенгагенського університету успішно протестувала вакцину проти малярії.

Також "Знай.uа" писав, що американські вчені розробили новий метод боротьби з золотистим стафілококом.