Будь-які технологічні новинки, які щорічно з'являються на ринку, часто обростають різними забобонами і побоюваннями.

В першу чергу, це стосується здоров'я. Наприклад, всюдисуща радіація з будь-якого гаджета. Так було з комп'ютерами, телефонами, планшетами і так буде з будь-якими ноу-хау.

У багатьох випадках страхи засновані на незнанні, а багато медіа зміцнюють їх, цитуючи сумнівного характеру дослідження.

Бездротові навушники

Не минула ця доля і бездротові навушники. У мережі набирають обертів статті і пости про те, що ті ж AirPods так і будь-які навушники викликають рак. Спробуємо розібратися, наскільки ці твердження відповідають істині.

Популярні новини зараз
Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними В українців залишилося кілька годин: дзеркальна дата 24.04.2024 допоможе вам виконати бажане, правила Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

Як повідомляє Health, більшість статей, які "кричать" про онкологічну небезпеку бездротових навушників, цитують професора біохімії Джеррі Філліпс з Університету Колорадо, який заявив, що використання AirPods піддає людське вухо високих рівнів радіації.

Також журналісти люблять посилатися на петицію, спрямовану до Організації Об'єднаних Націй та Всесвітньої організації охорони здоров'я, яку підписали 250 дослідників з понад 40 країн.

Проблема в тому, що в цій петиції не зустрічається ні AirPods, ні бездротові навушники взагалі.

Бездротові навушники

Вчені, що підписали її, "серйозно стурбовані" потенційними ризиками для здоров'я, пов'язаними з використанням технології неіонізуючих електромагнітних полів (EMF), яка застосовується всіма пристроями Bluetooth.

До речі, петиція складена в 2015 році і в останній раз оновлювалася в січні цього року. У перелік небезпечних для здоров'я входять: мобільні бездротові телефони і базові станції, Wi-Fi, мовні антени, смарт-лічильники та радіоняні. Навушників немає. Втім. Поки що.

Бездротові навушники також використовують технологію Bluetooth і також мають випромінювання, проте про небезпеку якого немає довгострокових досліджень на даний момент.

Щороку федеральний уряд США встановлює стандарти безпеки рівня випромінювання, яке може виходити від споживчих пристроїв, і Bluetooth набагато нижче цього рівня, навіть якщо вони розміщені безпосередньо на шкірі.

Бездротові навушники

Крім того, антени бездротових навушників, яки фактично приймають і передають радіохвилі, не розміщуються всередині вушного каналу.

Безсумнівно, якщо ви використовуєте їх протягом декількох годин в день для прослуховування музики та подкастів, то, звичайно, вплив може збільшитися. Але при телефонних розмовах воно мінімально.

Бездротові навушники

Тому поки не проведені дійсні масштабні дослідження про вплив бездротових навушників, складно щось стверджувати стовідсотково.

В очікуванні ж дійсно перевірених фактів можна користуватися дротовими навушниками.

Дивіться також: Як мобільний телефон впливає на ваше життя

Нагадаємо, випромінювання від смартфонів провокує розвиток онкологічних захворювань серця, головного мозку та надниркових залоз, але є нюанс

Як повідомляв портал "Знай.uа", команда з Медичної школи Західного резервного університету Кейза відкрила новий спосіб лікування сепсису.

Також "Знай.uа" писав, що яку небезпеку таять смартфони.