Гарячий чай збільшує ризик виникнення раку стравоходу.
Підпишись на наш Viber: новини, гумор та розваги!
ПідписатисяДо такого висновку прийшли дослідники з Американського онкологічного товариства, пише
Автор дослідження Фархад Ісламі і його колеги використовували показники здоров'я звички понад 50 000 чоловік у віці від 45 до 70 років.
Медичні дослідники вели спостереження за добровольцями протягом 10,1 років — з 2004 по 2017 рік. За цей час рак стравоходу розвинувся у 317 осіб.
Вчені вирішили перевірити, чи може температура чаю бути одним з провокаторів раку.
Дослідники розділили температуру чаю на "дуже гарячу", що означає температуру понад 60 °C, і "холодну [або] теплу", тобто температуру, яка дорівнює або нижче 60 °C.
У своєму аналізі команда онкологів також розглядали "більш короткий час від заварки чаю до пиття", тобто від 2 до 6 хвилин очікування, а також "заявлену перевагу дуже гарячого чаю".
У цілому, амеріканське дослідження показало, що вживання 700 мілілітрів "дуже гарячого" чаю в день збільшує шанси захворювання на рак стравоходу на 90 % у порівнянні з щоденним споживанням такої ж кількості холодного або теплого чаю.
"Багато людей люблять пити чай, каву та інші гарячі напої. Однак, згідно з нашим звітом, вживання дуже гарячого чаю може підвищити ризик захворювання раком стравоходу, і тому ми рекомендуємо почекати, поки гарячі напої охолонуть, перш ніж пити їх", — резюмує автор дослідження.
Тим не менш, автори попереджають, що вчені повинні будуть провести більше досліджень, щоб зрозуміти механізми, що лежать в основі зв'язку між гарячим чаєм і стравоходом.
Нагадаємо, китайські учені виявили різновид дикого чаю, в якому міститься низький відсоток кофеїну.
Як повідомляв портал "Знай.uа" якщо ви п'єте натуральну кава щоранку, то у нас для вас гарні новини.
Також "Знай.uа" писав, що шоколад, чай і кава в поєднанні з добавками цинку продовжують життя.