Корисні кишкові бактерії, які містяться у пробіотичних йогуртах, можуть нашкодити організму.

До такого висновку прийшли дослідники з Медичної школи Вашингтонського університету в Сент-Луїсі після того, як вивчали бактерії під назвою E. coli Nissle 1917 (EcN), пише Daily Mail.

Дослідження на мишах показали, що бактерії в пробіотиках поїдають захисне покриття кишечника, що може привести до синдрому роздратованого кишечника.

Природні пробіотики

Вони також збільшують рівень антибіотикорезистентності — основну загрозу людству, яка вважається настількі ж серйозною, як і тероризм.

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Гроші на дітей: в Україні збільшилася сума допомоги батькам новонародженої дитини Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Вчені стверджують, що пробіотики найчастіше розвиваються в нездорових шлунках, працюючи проти них.

Дослідники використовували мишей з різними микробиомами кишечника. У одних взагалі не було кишкових бактерій, а в інших були різні здорові і хворі мікроорганізми

Кожному гризуну давали пробіотики і тримали на різній дієті: лабораторної мишачої, мишачою природної, західній дієті з високим вмістом жирів і цукру і західної дієти з великою кількістю клітковини.

Ознаки синдрому роздратованого кишечника

Через п'ять тижнів дослідники взяли зразки бактерій з кишечника мишей і проаналізували ДНК мікробів.

У мишей, яких годували західними продуктами харчування, EcN накопичила генетичні мутації.

Це допомогло їм отримати конкурентну перевагу в порівнянні з іншими кишковими бактеріями і залишитися на більш тривалий час.

При деяких умовах пробіотики з'їли захисне покриття кишечника, що могло призвести до синдрому роздратованого кишечника.

Пробіотики також зробив кишкові бактерії більш стійким до антибіотиків.

Отримані дані дозволяють припустити, що один пробіотик, який може бути корисний для однієї людини, може бути шкідливим для іншого, і що ми на крок ближче до розуміння більш безпечних пробіотиків.

Бактерії та пробіотики

Нагадаємо, професор Пітер Коен з Гарвардської медичної школи підставив під сумнів розрекламовану корисність пробіотиків.

Як повідомляв портал "Знай.uа" медики перерахували шість причин страшної інфекції ніг.

Також "Знай.uа" писав, чому ми чухаємося.