Дієти для схуднення зазвичай накладають певні харчові обмеження.

Наприклад, дієта 5:2 заснована на обмеженні калорійності, а кетогенна дієта — обмеження окремих видів їжі, пише Conversation.

Проте дослідження показують, що обмежене харчування може з часом призвести до підвищення індексу маси тіла (ІМТ) і більшою вірогідність надмірної ваги у майбутньому.

Інтуїтивне харчування

Існують також свідчення, що обмеження харчування може призвести до неспокою з приводу їжі, почуття провини за їжу і більш високих рівнів депресії, тривоги і стресу.

Популярні новини зараз
ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Отже, якщо раціон харчування не завжди допомагає схуднути і може сприяти виникненню психологічних проблем, що ж тоді робити?

Останнім часом все більше уваги приділяється поняттю "інтуїтивне харчування".

Інтуїтивне харчування

Інтуїтивне харчування було популяризовано двома дієтологами Евелін Триболє і Еліс Реш, які опублікували книгу і створили веб-сайт, присвячений цій темі.

Мета інтуїтивно зрозумілого харчування полягає в тому, щоб прислухатися до свого тіла і дозволити йому направляти вас у виборі часу для прийому їжі та її кількості, а не перебувати під впливом вашого середовища, емоцій або правил, запропонованих раціоном харчування.

Поняття схоже на свідоме харчування, і ці терміни часто використовуються як взаємозамінні.

Інтуїтивне харчування

Розумне харчування включає в себе підвищення обізнаності про внутрішній голод і ознаки ситості, а також усвідомлений вибір їжі. На відміну від багатьох інших дієт, інтуїтивне харчування заохочує вас їсти те, що ви хочете — ні одна їжа не повинна бути недоступна.

Деякі вважають, що прихильники дієти будуть вживати їжу з високим вмістом жиру або цукру. Проте дослідження показують, що це не так.

Насправді, прихильники інтуїтивного харчування припускають, що чим більше ви обмежуєте себе, тим більше вірогідність того, що ви будете компенсувати пізніше.

Інтуїтивне харчування

Але що з цього приводу думає наука?

Щодо своєї головної мети — спалити зайві кілограми — все вкрай неоднозначно.

Результати спостережних досліджень показали, що у людей, які харчуються інтуїтивно, індекс маси тіла нижче, ніж у тих, хто дотримується інших дієт.

Однак, оскільки люди, які обмежують себе, можуть схуднути, тому що у них вже є високий індекс маси тіла, важко визначити справжній ефект від інтуїтивного харчування.

Інтуїтивне харчування

Наприклад, один мета-аналіз показав, що з восьми досліджень, тільки два показали зниження ваги порівняно з інтуїтивним харчуванням. У більш пізньому огляді втрата ваги спостерігалася тільки у восьми з 16 досліджень. І з цих восьми втрата ваги була статистично значущою тільки в трьох випадках.

На відміну від інших дієт, інтуїтивне харчування орієнтоване не на схуднення, а скоріше на усунення причин, через які люди їдять. Таким чином, навіть якщо його ефективність як методу зниження ваги сумнівна, він все одно може принести користь, сприяючи здоровому харчуванню.

Інтуїтивне харчування також асоціюється з більш позитивним тілесним виглядом, задоволеністю організму, позитивним емоційним функціонуванням і більш високою самооцінкою.

Інтуїтивне харчування

Хоча необхідно провести додаткові дослідження, щоб встановити, чи може інтуїтивне харчування привести до втрати ваги, позитивний вплив на психічне здоров'я і здорове харчування є багатообіцяючим.

Одна з проблем з інтуїтивною дієтою — вона заснована на тому, що ми можемо точно сказати, наскільки ми голодні або ситі.

Дослідження показують, що люди, які краще сприймають внутрішні відчуття, також можуть харчуватися більш інтуїтивно. Однак, оскільки є докази того, що люди з порушеннями харчової поведінки відчувають труднощі з розпізнаванням сигналів зсередини свого тіла, існує ймовірність, що деякі люди можуть відчувати труднощі з відповіддю на інтуїтивний підхід до їжі просто тому, що їм важко слухати своє власне тіло.

Інтуїтивне харчування

Тому інтуїтивне харчування може бути ефективним способом схуднення, але поки немає достатніх доказів того, що воно працює краще, ніж звичайні.

Нагадаємо, чи можна схуднути за допомогою ДНК-дієти.

Як повідомляв портал "Знай.uа", дієта з високим вмістом овочів і оливкової олії знижує ймовірність розвитку серцево-судинних захворювань на 25 %.

Також "Знай.uа" писав, вчені з Університету Іллінойсу в черговий раз довели користь середземноморської системи харчування.