Після слова "щеплення" серед українців виникають палку суперечки, чи варто їх робити, чи ні. Ті, хто вакцинує дітей, напевне задавались питанням, куди правильно колоти.

Про це розповів відомий лікар-педіатр Євген Комаровський у своєму відеоблозі.

За словами лікаря, у більшості розвинених країн взагалі закрили питання "Куди дітям робити уколи?" Справа у тому, що цивілізовані країни вже давно відмовились від уколів та віддають перевагу лікувати дітей препаратами, які можна просто випити у вигляді пігулки чи сиропу.

Євген Комаровський

Внутрішньом'язева вакцина

Як підкреслив Комаровський, показання до уколів є лише одне - і це щеплення.Оскільки більшість вакцин ефективні саме при внутрішньом'язевому введенні. Хоча є й такі, які не потребують цього.

Популярні новини зараз
Побутовим споживачам пригрозили відключенням електроенергії: хто у "чорному списку" Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

"Медсестра не повинна задаватися питанням, куди саме потрібно колоти. Для цього вчені створили детальну інструкцію".

вакцина

Виявляється, що при уколі у сідницю, ризик того, що вакцина не дійде до мязів та порапить під шкіру набагато вищий. Крім того, нерідко можна потрапити у сідалищний нерв, після чого тиждень доведеться ходити і тягнути ногу.

"Дітям до 12 років внутрішньом'язеві вакцини вводяться у стегно. Середина стегна, зовнішня бокова поверхня. Там практично немає підшкірної клітковини, вакцина завжди потрапляє у м'яз, ускладнення мінімальні, ефективність - максимальна", - говорить лікар.

Також Комаровський поскаржився на тих медсестер, які попри інструкції, радять мамам уколоти дитині у сідницю, мовляв, не так боляче.

"Тримісячна дитина не розбирається, куди менш боляче. А якщо медсестра простягує руки до попи дитини, дайте їй в руки інструукцію до препарату, нехай прочитає", - порадив лікар.

Анестетики

Також сьогодні у світі обговорюється питання, чи потрібно обробляти зонну введення вакцини місцевими анестетиками.

Як говорить лікар, можна перед щепленням нанести на шкіру мазь з лідокаїном, і біль практично не буде відчуватися.

Нагадаємо, лікар Комаровський пояснив, чому не варто зловживати "аскорбінкою".

Як повідомляв портал Знай.ua, Комаровський заборонив батькам давати популярний "смаколик" дітям.

Також Знай.ua писав про те, що лікар Комаровський провів детальний інструктаж, як правильно застосовувати аспіратор малюкам.