Естроген – слово, яке складається з двох частин:
oistros — невгамовне бажання, пристрасть;
genes – викликаючий.
Або інший більш дослівний переклад – жвавість (яскравість) + рід.

Якщо так можна сказати це гормон сексуальності. І саме округлі форми, груди і навіть жіноче "хіхікання" — забезпечуються з точки зору медиків саме цими гормонами.

Тому природно дефіцит естрогену проявляється в:

  • депресія і різка зміна настрою;
  • збільшення ваги;
  • припливи;
  • швидка стомлюваність;
  • занижена самооцінка і неуважність до своєї зовнішності;
  • зниження сексуального потягу і чутливості.

Саме тому його ще називають гормоном молодості. Поки жінка відчуває себе жінкою і привабливою, вік не грає ролі, передає "Муравей".

Популярні новини зараз
3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Але за цими ознаками неможливо поставити собі діагноз – знижена кількість естрогену. І депресія і втома можуть бути результатом маси інших захворювань. Визначити рівень гормонального фону можна тільки здавши аналізи. І саме лікарі після аналізів призначають замісну чи лікувальну гормонотерапію. Але вже всіма підтверджено і доведено, що штучні гормони діють значно жорсткіше і сильніше, ніж фітоестрогени – рослинні гормони. Основна проблема гормонотерапії в тому, що при тривалому надходженні в організм штучних гормонів, власний організм жінки фактично перестає їх виробляти (при тому, що вони і так були в дефіциті). І відновити цей процес вже неможливо.

Фітоестрогени ж діють значно м'якше і не настільки агресивно. Тому при виявленні у себе зниженого рівня естрогенів, краще підтримувати їх рівень вживанням продуктів і трав, що містять рослинні гормони.

Це, до речі, і хороший спосіб вирівняти гормональний фон після пологів, коли різке падіння кількості вироблюваних естрогенів призводить до післяпологової депресії і сильного випадання волосся.

Є 3 види рослинних гормонів з естрогенною активністю: ізофлавоноїди, лігнани і куместани.

Естрогени в продуктах харчування:

  • насіння льону. Це продукт № 1 за кількістю рослинних гормонів (група лігнанів, що мають естрогенну активність). Крім гормональної дії у насінні льону багатьох й інших корисних для жіночого організму властивостей (протипухлинна, очищення організму, антиоксидантні властивості…). Застосовується насіння льону в розмеленому вигляді з великою кількістю рідини (як і висівки). Його додають в каші або їдять з медом. Лікувальна (максимальна) доза – 2 столові ложки в день. Рослинний гормон лігнін міститься також у насінні кунжуту і соняшнику.
  • бобові (горошок зелений, квасоля, нут) і в першу чергу соя, так як вони містять ізофлавоноїди – вид фітоестрогенів. Але медики все більше говорять про те, що велика кількість сої не корисна для організму. Тим більше, що за останніми даними 90% сої – геномодифікована. І тому особливо хочу виділити й додати вид зернобобової культури – сочевиця. Це просто унікальний продукт для жінок: сочевиця містить максимальну кількість білка для рослинного продукту; вариться всього 15-20 хвилин; сочевиця ще містить триптофан, який перетворюється в серотонін, який позбавляє від депресії.
  • висівки.
  • кава. Дослідження, яке проводилося з жінками, які вживали в день до 500 мл кави, показало, що у 90% обстежених рівень естрогену був підвищений на 70%. Зверніть на це увагу, оскільки саме підвищений рівень естрогену не дає жінкам скинути зайву вагу в нижній частині живота і на стегнах. Тому любительки кави, бажаючі схуднути – кинути пити каву для вас завдання №1.
  • абрикоси. З усіх фруктів найвищий вміст гормону лігнана. Можна їсти свіжими або сушеними (курага). До речі у знаменитого народу хунзи, який прославився своїм здоров'ям і довголіттям, абрикоси – основна їжа протягом усього року.

Є цей рослинний гормон в продуктах також тваринного походження, але на даний момент всі лікарі однозначно зійшлися на думці, що використовувати їх для підняття рівня гормонів небажано. Викликано це тим, що все сучасне м'ясо і молоко йде вже з добавками гормонів і містить різні хімічні препарати, що сприяють швидкому зростанню тварин.

Естрогени також присутні в наступних травах:

  • шавлія;
  • хміль;
  • корінь женьшеня;
  • арніка;
  • ромашка;
  • липа;
  • корінь солодки.

Як повідомляв портал Знай.uа, дієта з високим вмістом цільнозернових продуктів, висівок і злакових волокон знижує ризик виникнення раку печінки.

Також Знай.uа писав про те, що дієтологи розповіли, що можна їсти на ніч і не набирати вагу.