Гормон, що вивільняється під час тренувань, захищає мозок від хвороби Альцгеймера (БА).

Мова йде про FNDC5, який виробляється м'язовою тканиною і переноситься по всьому тілу в кровотоці. Нові дані вказують на те, що гормон може поліпшити показник розумової активності, повідомляє Daily Mail.

В рамках дослідження американські та бразильські вчені виявили, що у хворих на БА, як правило, спостерігається дефіцит FNDC5. Те ж саме можна сказати і про білок-прекурсор, з якого отримують гормон.

Висновки групи ґрунтувалися на зразках тканин мозку людей, страдаючих недоумством, а також крові та спинномозковій рідині у живих пацієнтів.

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів
Показати ще

Щоб перевірити свою теорію, вони обмежили вироблення гормону у мишей, що призвело до когнітивних порушень. Втім дослідники змогли звернути назад ці ефекти, відновивши гормони.

Експерименти також показали, що зниження рівня гормону руйнує "прокогнітивні ефекти фізичних вправ" після 60 хвилин плавання мишей.

На думку вчених, прийом FNDC5 через ліки або збільшення організмі за допомогою фізичних вправ дозволяє розробити "нову стратегію" для запобігання когнітивного занепаду у пацієнтів з хворобою Альцгеймера.

Британські експерти відзначили, що дослідження, хоча і багатообіцяюче, проте знаходиться на дуже ранній стадії.

Результати наукової роботи відкривають нові можливості для майбутніх досліджень, які допоможуть медикам і вченим краще розібратися в тому, як різні програми фізичних вправ приносять користь роботі мозку і відповідно покращують розумові здібності.

Нагадаємо, дослідники з Єльського університету визначили питної коктейль із синтетичних молекул, який перешкоджає розвитку перших стадій хвороби Альцгеймера.

Як повідомляв портал "Знай.uа" тетрагідроканабінол, що міститься у марихуані, може поліпшити пам'ять пацієнтів з хворобою Альцгеймера.

Також "Знай.uа" писав, що медичні фахівці вважають, що ефективна вакцина проти деменції буде створена через 10 років.