При депресії варто налягти на Омега-3, а амінокислоти допоможуть впоратися з біполярними розладами. Які ще продукти можуть стати справжнім чудодійним засобом у боротьбі з низкою недуг.

Про те, які вітаміни коли найбільше потрібні мозку і, розповів старший науковий співробітник Мельбурнського університету Джером Серріс, пише The Daily Mail.

Омега-3

Поліненасичені жири – зокрема Омега-3 жирні кислоти дуже важливі для функціонування нейронів. Вони корисні людям, у яких спостерігаються психічні розлади, зокрема депресії, а також посттравматичні симптоми.

Омега-3

Цей цінний елемент ми можемо отримати з горіхів, жирної риби, насінні та морепродуктах.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Це має робити кожен, хто має смартфон: чохол і скло на екран не захистять В Україні готується революція у житловій сфері
Показати ще

Вітамін В та фолати

Вітамін В нам необхідний для багатьох клітинних та метаболічних процесів, він відіграє важливу роль у продукуванні цілої низки хімічних речових у мозку.

Дефіцит фолатів (В9) дослідники спостерігали в осіб, які перебували у депресіях та психозах.

Щедрими на фолати є зелені листові овочі, цільне зерно, пивні дріжджі та горіхи. М'ясо, яйця, твердий сир, молочні продукти містять багато вітаміну В.

Хто приймає штучні вітаміни В, фахівці радять застосовувати в комплексі з фолатами.

Амінокислоти

Деякі амінокислоти є попередниками хімічних речовин, що утворюються в мозку та впливають на настрій. Зокрема триптофан потрібен для продукування серотоніну.

На амінокислоти багаті білкові продукти, найбільше в м'ясі, морепродуктах, яйцях, горіхах та бобових.

Мінерали

Мінерали, особливо цинк, магній та залізо, відіграють важливі ролі в неврологічних процессах. Дефіцит цинку лише посилюють депресії. Тому часто цей елемент лікарі призначають приймати у комплексі з антидепресантами.

Те саме можна сказати й про залізо, і поясненням буде його роль у доставці кисню до мозку.

Багато цинку є в нежирному м'ясі, устрицях, цільних злаках, гарбузовому насінні та горіхах, магнію – в тих самих горіхах та цільних злаках, бобових та зелених листових овочах. Залізом багате м'ясо та печінка, серед рослинних продуктів - це зелень, зокрема шпинат.

Вітамін D

Є дані, що низький рівень вітаміну D в матері пов'язаний з підвищенням ризику шизофренії в нащадків, його дефіцит також має відношення до загострення симптомів депресії.

Вітамін D в організмі синтезується за допомогою сонячного світла, а з продуктів він є в жирній рибі, вітамінізованому молоці, Також цей вітамін у достатній кількості міститься у грибах, які вирощувалися під ультрафіолетовими променями.

Антиоксиданти рослинного походження

Посилення оксидативного стресу та пошкодження клітин мозку пов'язують з багатьма ментальними розладами, зокрема депресією та деменцією.

Фрукти, овочі та ягоди (особливо ожина, лохина, малина, годжі, виноград) містять антиоксиданти. Корисними властивостями також володіє зелений та трав'яний чай, інколи кава.

Корисні бактерії

Дослідження підтверджують, що існує зв'язок між бактеріями нашого кишечнику та здоров'ям мозку.

Хорошу мікрофлору в кишечнику допомагають створювати кисломолочні продукти, особливо корисні для щоденного сподивання - кефір чи йогурт, а ще ті, що багаті на пектин – наприклад, шкірка фруктів.

Фахівці підкреслюють, що також негативно, крім нестачі вітамінів та мінералів, на роботу мозку негативно впливає цукор, багато жиру та оброблених продуктів.

Нагадаємо, українцям розповіли, що насправді у наших пляшках з питною водою.

Як повідомляв портал Знай.ua, жінка, яка скинула 40 кілограмів, розповіла, як схуднути без спорту.

Також Знай.ua писав про те, що українським школарам готують "їстівний сюрприз".