В.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун, яка у своїх щоденних блогах в соцмережах дає поради українцям, написала кілька рекомендацій про вживання вітамінів.

Уляна Супрун розповіла, що українці найчастіше віддають перевагу вітамінам у таблетках, вважаючи, що таким чином вони поліпшать своє здоров'я. Втім ,за словами Супрун, штучні вітаміни не замінять овочі та фрукти.

Вміст вітамінів і мінералів відрізняється в залежності від різних факторів. За даними дослідження, в овочах і фруктах стало менше мінералів, а також вітамінів В2 і С.

Селекція злаків, овочів і фруктів націлена на впровадження генів стійкості, що зможуть підвищити стійкість до транспортування і підвищити врожайність, а не на збільшення вмісту вітамінів.

Популярні новини зараз
Йдеться майже про 10 тисяч гривень: скільки сьогодні мають отримувати українські пенсіонери Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Якою буде погода у травні для українців: чи ховати парасольки та куфайки після квітневих дощів
Показати ще

Втім представниця охорони здоров'я радить українцям все ж брати вітаміни та мінерали з натуральних продуктів.

Уляна Супрун

Вітамін С в таблетці - це просто вітамін. Вітамін С у фруктах - це не тільки вітамін C, але і поживні речовини, клітковина, вода, купа інших вітамінів, антиоксидантів. І так зі всіма вітамінами.

"Якщо приймати їжу нерегулярно, переїдати, їсти фаст-фуд, а потім "полірувати" це таблетками, то це буде краще, ніж нічого, але гірше, ніж просто правильне харчування", - написала Супрун.

скрин/Facebook

Крім того, Уляна Супрун зазначила, що неправильно самому собі призначати пити вітаміни. Брак вітаміну D або В12 можна визначити, зробивши аналізи.

овочі, фрукти

За словами Супрун, накопичуються, перш за все, жиророзчинні вітаміни, а також В2, трохи В9, С, залізо, кальцій, і омега-3-поліненасичені жирні кислоти.

Нирки будуть самі виводити вітаміни і мінерали, якщо їх споживати з надлишком. Пропити вітаміни про запас не вийде.

Як показали дослідження, страшних побічних ефектів чи підвищення ризику смертності від вітамінів немає. Однак неконтрольований прийом штучних вітамінів також нічого дброго не дасть. Крім того, жодні таблетки не замінять повноцінне здорове харчування.

Нагадаємо, спеціалісти розповіли, які продукти безпечн споживати навіть після закінчення терміну придатності.

Як повідомляв портал Знай.ua, Супрун попередила аптеки про гігантські штрафи.

Також Знай.ua писав про те, що Супрун розповіла, як утриматись від переїдання на свята.