Психологи кілька років тому прийшли до висновку, що хворих на шизофренію дуже складно ввести в оману оптичними ілюзіями. І це навіть незважаючи на те, що через своє захворювання вони не в змозі відрізнити вигадку від об'єктивного факту.

Розмова з психотерапевтом

Відомо, що люди з шизофренією дивляться на світ не так, як інші, однак їх зір може бути гострішим, ніж у багатьох звичайних людей. Тест на шизофренію допоможе виявити одну з ознак можливого психічного захворювання. З цим тестом не можуть впоратися здорові люди, а шизофреніки його з легкістю проходять.

Треба відповісти на просте питання: "чи можете ви знайти коло, яке за кольором підходить тому, що знаходиться в центрі великого кола?"

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Уважно подивіться на зображення і виберіть коло, яке найкраще всього підходить.

У дослідженні добровольцям показували чорно-білі зображення з візерунками. Учасникам потрібно було знайти коло, яке краще за всі підходить диску у центрі, із запропонованих варіантів.

Для людей, які страждають на шизофренію, цей тест був досить легким, так як їх мозок не помічає навколишню інформацію, коли оцінює рівень контрасту в зміненої клітинки. У звичайної людини при погляді на зображення виникає ілюзія, так як контрастний фон зменшує контраст невеликих деталей на маленькому колі.

Результати були вражаючими. 12 з 15 шизофреніків сприймали контраст між фоном і маленьким колом найточніше.

Більшість людей обирає варіант 3, але правильну відповідь (властива шизофренікам) знаходиться знизу – варіант 6.

Справа в тому, що людському оці через фон центральний диск здається більш сірим, ніж він є насправді. Зазвичай, мозок допомагає нам зосередитися на найзначущих деталях, щоб не перевантажуватися інформацією. Цей процес менш ефективніший у шизофреніків. Також це є причиною, по якій шизофреніки завжди невірно інтерпретують дії людей.

Шизофренія – це серйозне психічне захворювання, що характеризується рядом незвичайних симптомів, які можуть значно вплинути на життя людини.

Нагадаємо, сміливий хлопець провів 20 днів у повній ізоляції: результати вражають.

Як повідомляв Знай.uа нахабство і шизофренія: Михайло Подоляк прокоментував нападки на Зеленського.

Також Знай.uа писав, вирішили "піти" разом: сімейний суїцид перелякав всю Україну.