Уляна Супрун порушила важливу тему для українського суспільства - залежність від цигарок. Чиновниця дала дали кілька порад, як позбутися цієї звички.

Про це 31 травня написала глава Міністерства охорони здоров'я Уляна Супрун в Facebook.

За словами Супрун, є кілька тпів залежності:

Поведінкова

Соціальна

Популярні новини зараз
ТЦК дав чоловікам 60 днів: повідомити обов'язково Пропонують тарифи, які неможливо знайти: абоненти Київстару отримують дивні пропозиції Це має робити кожен, хто має смартфон: чохол і скло на екран не захистять Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками
Показати ще

Фізична

Психологічна

паління

Психологічна залежність з'являється тоді, коли що куріння пов'язане з деякими звичками. Наприклад, палити за кермом, за чашкою кави або під час перерви на роботі.

Так само може з'явитися і соціальна залежність.

Щоб перемогти ці два типи залежності, потрібно усвідомити свої звички і заміняти їх більш корисними.

Так Супрун радить спробувати відмовитися від кави. Якись час пили лмше чай. А замість підпалити цигарку, коли їдете в машині, краще увімкніть приємну музику та поспівайте, або з'їжте цукерку.

Фізична залежність з'являється з-за стимуляції нікотином вироблення ендорфіну в мозку. У цьому випадку варто протриматися без сигарет хоча б місяць, пише Супрун, поки діє синдром відміни.

"Неприємні симптоми є тимчасовими і тривають зазвичай 3-4 тижні, поки організм не звикне до життя без нікотину. Якщо "синдром відміни" проходить дуже важко, можна спробувати медикаментозну допомогу, наприклад, препарати нікотинозамісної терапії, які дозволяють полегшити неприємні симптоми. Зверніться до свого лікаря", - зазначила Супрун.

До психологічної залежності наводить асоціація куріння з емоціями чи переконаннями.

Супрун підкоеслила, що багато людей таким способом намагаються знати стрес. Втім з внутрішіми переживаннями навряд чи ця звичка впорається.

Щоб залишити цю звичку назавжди, Супрун радить дотримуватися певного алгоритму дій:

Знайти однодумців, обговорювати плани та досягнення з рідними або друзями.

Мотивувати себе на відмову від куріння і чітко сформулювати на папері, чому це так важливо, а листок повісити на видному місці.

Вибрати дату і час відмови від куріння і підготувати план.

Супрун підкреслила, що за даними ООН, щороку в світі вмирає близько 6 млн людей від куріння, з них 600 тис. пасивних курців.

Нагадаємо, лікарі розповіли про дієві способи кинути палити. Зможуть навіть ті, хто з цигаркою все життя.

Як повідомляв портал Знай.ua, у Кличка придумали, як боротися з тютюновим змієм.

Також Знай.ua писав про те, що влада готує для курців цінове божевілля.