Із приходом осені багато звиклих за літо речей доводиться змінювати. Так, до прикладу, потрібно тепліше одягатися, а також через дощі та холод відмовлятися від довгих прогулянок, пробіжок та спорту на свіжому повітрі. Вибір овочів та фруктів у магазинах зменшується, як і кількість денного світла. У таких умовах мимоволі відчуваєш себе пригніченим та не в гуморі.

Remote file

Але вихід є – перелаштувати життя під сезон. Як саме це зробити, розповіли фахівці: психотерапевт, фітнес-тренер та дієтолог.

Про те, що змінюється в людині з приходом осені, розповів Ілля Полудьонний, сертифікований гештальт-терапевт.

Передусім змінюється температура навколо і нам потрібно витрачати більше ресурсів, щоб підтримувати власний комфорт. Влітку прокидаєшся – і за кілька хвилин вже одягнений, з приходом осінніх холодів цей процес ускладнюється. Ми любимо стабільність, а зміна температури – це стрес. Різка зміна викликає велику кількість напруги, яка може трансформуватися в роздратованість.
Цю роздратованість легко помітити в соціальних мережах. Змінюється відтінок контенту, люди більше нарікають, скаржаться, з'являються тематичні меми. Люди через жарти намагаються адаптуватися до сезону.

Remote file

Популярні новини зараз
Летальність приблизно 52%: ВООЗ застеріг про спалах небезпечного вірусу Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

Як поновлювати психологічний ресурс

Насамперед треба одягатися відповідно до погоди. Звикнувши до літнього одягу, людина навіть у дощ може взути легкі кросівки. Треба привчати себе до нового порядку. Скажімо, підказкою може стати додаток погоди на телефоні.

Турбота про себе - це здорова поведінка кожної людини. Це зокрема і тепло одягатися, підбирати взуття і верхній одяг відповідно до погоди.

Потрібно обирати новий порядок – походи в театр, ігри з друзями, посиденьки в кав’ярні, спорт удома, якісь зміни в харчуванні. Словом, треба шукати нові способи отримання задоволення.

Як піклуватися про себе в холодну пору

Про те, як правильно побудувати свій раціон, щоб залишатись у гарній фізичній формі протягом усього року, розповіла дієтолог Тетяна Ярмошук.

Remote file

1. Зробіть акцент на теплих стравах. Важливо, щоб це були повільні вуглеводи, які довго перетравлюватимуться, забезпечуючи організм необхідною енергією (каші, запечені сезонні овочі та фрукти, перші страви, різноманітні рагу, запіканки тощо).

2.Обов’язково вживайте сезонні овочі (наразі це гарбуз, буряк, різні види капусти, кабачки, баклажани) та фрукти (груші, яблука, цитрусові тощо).

3. Сміливо купуйте заморожені овочі та ягоди (обирайте шокову заморозку, так зберігаються 90% вітамінів). Як улітку, так і взимку наш раціон повинен бути різноманітним. Візьміть за правило щоразу в магазині купувати новий продукт, щоб урізноманітнювати своє меню.

4. Насичуйте свій раціон продуктами, які є надійним джерелом жирів. Яйця, жирна риба, горіхи, насіння, оливки, авокадо, кокос – ці продукти не тільки насичують, але і підтримують нашу мікробіоту.

5. Ферментовані продукти також допоможуть у підтримці хорошої мікробіоти. Важливо, щоб у квашених продуктах не було цукру та оцту, найкраще їх готувати вдома або купувати в перевірених місцях.

6. Додайте перчику у ваші страви! Підкреслюйте смак страв приправами, вони не тільки додадуть пікантності, але й зігріють і наситять вас вітамінами. Важливо не купувати приправи на ринках, де вони лежать на відкритому повітрі, краще обирайте їх у спеціалізованих магазинах в герметично закритих упаковках і позначкою про термін придатності.

7.Обмежте кількість кави, натомість пийте більше зеленого і трав’яного чаю з лимоном та спеціями (гвоздика, кардамон, бодян (аніс), кориця тощо).

Також важливо достатньо спати і лягати до півночі. Візьміть за звичку не користуватись гаджетами перед сном і уникати голубих екранів та яскравого світла. Не забувайте провітрювати кімнату перед сном.
Крім того, не лінуйтеся ходити пішки та більше бувати на природі. А ще – усміхайтеся, радійте життю та ловіть момент "тут і зараз".

Які вправи краще робити вдома

З приходом осені люди починають менше рухатися. Через тривале перебування тіла в одній позі можуть з’явитися проблеми зі спиною. Тому важливо приділяти 10-15 хвилин щодня власній поставі, вважає фітнес-тренер Емілія Зінченко.

Remote file

Для цього є кілька вправ.

Ляжте на живіт, ваші ноги мають бути паралельно одна одній, руки зігніть у ліктях, долоні покладіть одна на одну, а голову – лобом на тильну сторону долоні. Піднімайте одночасно корпус та ноги, не згинаючи в колінах.

Скільки: 3 підходи по 15-20 повторень

Ляжте на живіт, не відривайте стопи від підлоги, руки мають бути паралельно одна одній та витягнуті вперед. Рух починається з підйому корпуса і рук. Тоді розводимо руки в боки, наче пливемо. При цьому має відчуватися робота м'язів спини.

Ляжте на живіт, руки мають бути паралельно одна одній та спрямовані вперед, лікті розігнуті, чолом впираємося в підлогу, ноги також не відриваємо від землі. Починаємо рух руками вгору, не відриваючи лоб від підлоги, і повертаємо в початкове положення. Шия при цьому не повинна прогинатися.

Нагадаємо, щоб доше жити - заведіть собаку: вчені довели, що хвостатий вихованець врятує від багатьох хвороб

Як повідомляв портал Знай.ua, експерти назвали найкращі продукти для схуднення

Також Знай.ua писав, восени українцям доведеться зіткнутися з двома новими вірусами