Вірусолог і професор Алла Мироненко прогнозує, що українцям доведеться зіткнутися з двома новими вірусами групи А - Канзас (H3N2) і Брісбен (H1N1). Про це вона розповіла в інтерв'ю "Факти".

"Підступність грипу в його непередбачуваності. І стверджувати, що канзаський штам точно дійде до нас, важко. Адже у минулому році новий вірус В/Колорадо, який циркулював в ряді країн, Україну обійшов стороною. Чекаємо його вже в цьому сезоні. А вірус "Брісбен" — це нащадок сумно відомого пандемічного грипу (в народі його називають свинячим). Хоча він і відрізняється від свого старшого брата з Мічигану, який був у минулому сезоні, але має з ним багато спільного. У того, хто зустрівся з цим штамом або був щеплений, певний рівень захисту зберігся. Ще одного вірусу — "Пхукета" — не варто сильно боятися: він "гостює" у нас вже кілька років і багато хто з них знайомі", - повідомила вона.

До того ж, професор розповіла, чого чекати від епідемії грипу в 2019 році.

Популярні новини зараз
Ухилянтам готують суворі обмеження: зроблять все, щоб йшли до ТЦК Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

"З-за появи нових вірусів очікуємо, що захворіє більше людей. За офіційними даними Моз України, в минулому сезоні, коли лідирував сінгапурський штам, на грип та ГРВІ перехворіли понад п'ять мільйонів осіб, а 64 хворих померли від грипозної інфекції. Відносно низька захворюваність пояснюється тим, що в офіційну статистику потрапляють тільки ті, хто звертався за допомогою до лікаря. А реально вболіває набагато більше людей, але багато переносять інфекцію на ногах або відлежуються два-три дні вдома. Слід враховувати і те, що не всі прикріпилися до сімейного лікаря, тому лікуються самостійно", - поділилася Мироненко.

Алла також повідомила, кому просто необхідно робити щеплення.

"Щеплення бажано робити всім дорослим і дітям, але є люди з груп ризику, яким вона необхідна. Це вагітні... Люди з хронічною патологією…. Важливо убезпечити від грипу та дітей, хоча вони переносять його легше, ніж дорослі, швидше видужують. Вважаю, що потрібно обов'язково зробити щеплення, якщо дитина відвідує дитячий садок, ходить в школу. Пандемічний вірус, що циркулює у нас вже десять років, найбільш небезпечний для малюків, які з ним ще не зустрічалися. Що стосується вірусу А інший генетичної групи — Н3N2 ("Канзас"), то в першу чергу він загрожує літнім людям старше 65 років... Також щепитися від грипу необхідно медпрацівникам", - поділилася вірусолог.

До того ж, професор спрогнозувала прибуття на територію України эпидении.

"Точно сказати не можна. Думаю, вже в грудні ми побачимо стійку циркуляцію вірусів грипу, але чи дійде вона до епідемії раніше Нового року, передбачити складно. А попадання актуального штаму в країну можливо і раніше. Люди сьогодні подорожують, у нас навчається багато студентів-іноземців, що приїжджають туристи", - припускає Алла.

Більш того, вона повідомила, який саме вірус виявить себе першим.

"Швидше за все, лідерство захопив "Канзас", але, можливо, першість буде і в "Колорадо". Як правило, штами грипу В "пожвавлюються" в кінці сезону — приблизно у другій половині лютого: вони закривають епідемію. Проте бувають винятки", - поділилася Мироненко.

Нагадаємо, що у Дніпрі в одній з місцевих шкіл зафіксували спалах гепатиту А. Цією хворобою захворіла одна зі школярок, її діагноз визначили не відразу.

Як повідомляв портал Знай.ua, доктор Євген Комаровський часто дає корисні поради українцям. Так, в цей раз він розповів, що робити батькам, якщо дитина довго тримається підвищена температура.

Також портал Знай.ua писав, що львів'янам, які в цьому році не планують захворіти, варто заздалегідь подбати про свій імунітет і захиститися від вірусів, які неодмінно будуть атакувати область.