Колишня очільниця міністерства Уляна Супрун розповіла українцям, чим небезпечний інсульт, кому він загрожує та як вберегтися від цієї небезпечної хвороби.

Відповідний допис Супрун розмістила на особистій сторінці у соціальній мережі Facebook.

"Інсульт може трапитися у будь-кого, у будь-який час і в будь-якому місці. Наразі інсульт є провідною причиною інвалідності у всьому світі та другою провідною причиною смерті. Хороша новина — інсульту можна запобігти", - заявила Супрун.

Уляна Супрун
Уляна Супрун

В Україні щорічно стається 120-150 тисяч інсультів, але більшості з них можна уникнути. Колишня керівниця МОЗ відзначила, що близько 90% випадків всіх інсультів зумовлені факторами ризику, на які ми можемо впливати.

Популярні новини зараз
Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок Холод та дощі терпіти недовго: прогноз погоди на тиждень Чужі борги можуть стати вашою проблемою: "Нафтогаз" дивує українців "сюрпризами" Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок
Показати ще

Зокрема, ризик інсульту підвищують куріння, зловживання алкоголем, недостатня фізична активність (менше, ніж 150 хвилин на тиждень) та ожиріння. Серед медичних проблем, що представляють загрозу, Супрун назвала також підвищений кров'яний тиск (більше ніж 140/90 мм рт.ст. - головна загроза), цукровий діабет, миготлива аритмія (підвищує ризик інсульту в 5 разів) та високий рівень холестерину.

Реанімація
Реанімація

Враховуючи ці фактори, а також вік, можна визначити ймовірність інсульту протягом найближчих 5 або навіть 10 років. Також розрахувати ризик інсульту можна самостійно за допомогою різних онлайн-інструментів та додатків (є спеціальні калькулятори Stroke Riskometer або QStroke), які можна завантажити на смартфон.

Уляна Супрун озвучила головні симптоми інсульту, серед яких раптове порушення мовлення, несподівана втрата зору, запаморочення, асиметрія обличчя під час мовлення та слабкість чи оніміння кінцівок. Також іноді буває так, що головним симптомом інсульту є сильний головний біль.

У разі виявлення хоча б одного такого симптому потрібно негайно викликати екстрену медичну допомогу, наголосила Супрун. Так, вкрай важливо якомога швидше звернутися по допомогу у разі інсульту - це невідкладний стан.

Інсульт може трапитися у будь-кого, у будь-який час і в будь-якому місці. Наразі інсульт є провідною причиною...

Geplaatst door Уляна Супрун op Dinsdag 29 oktober 2019

Нагадаємо, що на тлі затишного і теплого жовтня останній осінній місяць осені очікується досить примхливим. Сонце, дощ і сніг будуть змінювати один одного протягом всього листопада.

Як повідомляв портал Знай.uа, інфаркти, інсульти й не тільки: які хвороби в Україні лікуватимуть безкоштовно.

Також портал Знай.uа писав, високосний 2020 рік: енергетичні вампіри, вороги, небезпеки - як вберегтись і чого не можна робити.