Міжнародна команда науковців розробила новий аналіз крові, який може виявити 50 типів раку, часто ще до появи будь-яких симптомів.

Новий аналіз може допомогти діагностувати на ранніх стадіях, коли їх простіше лікувати. Лікарі вже випробовують такий аналіз на пацієнтах, йдеться у дослідженні, опублікованому у Annals of Oncology.

Дослідники з Інституту раку Дана-Фарбер та Гарвардської медичної школи, що працюють разом із колегами з Великої Британії з Інституту Френсіса Крика та Університетського коледжу Лондона, випробували понад 4000 зразків пацієнтів – які мали і які не мали онкозахворювання.

У зразках було понад 50 видів раку, зокрема кишківника, легенів та яєчників. І новий аналіз у 96% точно виявив тип раку.

фото Getty Images
фото Getty Images

Популярні новини зараз
Тарифи на воду вже підняли: де платитимуть дорожче Гороскоп на тиждень 6-12 травня для всіх знаків Зодіаку: труднощі Близнюків, союзники Скорпіона та успіхи Риб Українські пенсіонери отримають доплати за стаж: у кого зростуть виплати вже цього літа Платіжки за травень не порадують: постачальник газу підвищив тариф
Показати ще

Вчені пояснюють, що аналіз шукає хімічні зміни в елементах генетичного коду - безклітинної ДНК - які просочуються з пухлин у кров, і визначає різноманітні онкозахворювання – рак кишечника, легень, яєчників тощо.

"Здається, цей аналіз крові має всі функції, потрібні для використання в популяційному масштабі, щоб бути скринінговим тестом проти багатьох видів раку”, - зазначив один з провідних дослідників праці Професор Джефф Окснард.

Наразі аналіз є обмеженим у використанні і проходить клінічні випробування, які допоможуть ще краще зрозуміти його результативність.

Зараз тест успішно використовують у медичних дослідженнях. Після того, як результати таких досліджень проаналізують, можна буде говорити про його повноцінне використання у діагностиці, зазначив Окснард.

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, названо ранні ознаки раку, про які необхідно знати кожному

Як повідомляв портал Знай.ua, вчені з'ясували, що звичайний вітамін С може лікувати рак

Також Знай.ua писав, в Університеті Пенсільванії винайшли новий спосіб боротьби з онкозахворюваннями.