Вчені проаналізували співвідношення середнього рівня вітаміну D серед жителів 20 країн Європи і зробили прорив у дослідженнях Covid-19. Вони вважають, що нестача вітаміну D в організмі може бути причиною високої смертності від коронавірусe. Про це свідчать дані дослідження, опублікованого в журналі Research Square.

День весняного сонцестояння 2020, pexels.com
День весняного сонцестояння 2020, pexels.com

Дослідження проводилося вченими з Фонду лікарні королеви Єлизавети і Університету Східної Англії. Вони вважають, що з'ясували, чому смертність від COVID-19 висока в Іспанії, Італії і Швейцарії, особливо у літніх людей.

Так, фахівці проаналізували співвідношення середнього рівня вітаміну D серед жителів 20 держав Європи зі статистикою смертності від коронавіруса в цих країнах.

"Особливо низький рівень вітаміну D спостерігається у жителів Іспанії, Італії і Швейцарії",— зазначається в дослідженні.

Популярні новини зараз
Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Нові тарифи на воду для трьох категорій споживачів: як зміняться платіжки Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Щастя, фото Pxhere
Щастя, фото Pxhere

Часто брак вітаміну зустрічається у літніх людей, у яких діагностуються вкрай важкі симптоми COVID-19.

"Попередні дослідження виявили зв'язок між більш високими рівнями білка ACE2 і більш легким перебігом COVID-19. Білок ACE2 захищає легені людини від сильних ушкоджень. Кальцитріол (активна форма вітаміну D) у свою чергу, підсилює вироблення ACE2", – йдеться в дослідженні.

Дослідники рекомендують вітамін D для захисту організму від коронавірусe.

Варто підкреслити, що деяка частина вітаміну D в організмі людини утворюється в шкірі при знаходженні на прямому сонячному світлі. Інтенсивність процесу залежить від сезону, часу і тривалості дня, наявності хмар і тіні, вмісту меланіну у шкірі, застосування сонцезахисних засобів.

В їжі вітамін D міститься в рибі (жирні сорти риби, риб'ячий жир), в меншій мірі у вершковому маслі, сирі та інших жирних молочних продуктах, яєчному жовтку, ікрі.

Також корисними є лісові гриби, наприклад, лисички, але не ті, що вирощуються при штучному освітленні. Основним джерелом промислового отримання вітаміну D (ергостеролу) служать дріжджі.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, доктор Комаровський показав, як безпечно вітатися на карантині.

Як повідомляв портал Знай.uа, психолог поділилася порадами, які допоможуть не зійти з глузду на карантині.

Також портал Знай.uа писав, що насправді відбувається, коли людина помирає.