Генеральна прокуратура звинуватила МЗС в "дискредитації органів державної влади" та пригрозила кримінальним переслідуванням за звинувачення у зриві візової лібералізації. Експерти стверджують, що Шокін "втратив здоровий глузд" та вимагають його відставки.

Скандальний лист Шокіна став реакцією Генпрокуратури на аналіз МЗС стосовно зриву плану по візової лібералізації. На початку жовтня дипломати запропонували замінити склад конкурсної комісії з обрання керівництва Антикорупційної прокуратури.

"Підготовка вказаного документа була здійснена не з метою виконання Плану дій щодо лібералізації візового режиму, а спрямування на дискредитацію органів державної влади та конкурсу на зайняття адміністративних посад в Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі", - ідеться у листі Шокіна до МЗС, який оприлюднила Європейська правда.

Генпрокурор також наказав надати інформацію про службових осіб, які готували документ з метою "прийняття рішення про наявність в їх діях складу кримінальних правопорушень". Він нагадав, що має право самостійно обирати чотирьох членів комісії з призначення антикорупційного прокурора.

"Цей лист – свідчення того, що Шокін остаточно втратив зв'язок з реальністю. Він не просто неефективний, але вже й небезпечний. В діях депутата Мартиненка, проти якого швейцарці вже рік ведуть кримінальне провадження, він не бачить "ознак правопорушень", а в діях міністра Клімкіна бачить. Хто буде наступний? Може проти посла ЄС Яна Томбінського порушити справу, бо саме ЄС вимагає зменшення впливу Шокіна на призначення антикорупційного прокурора?", - прокоментувала "Знай" ситуацію виконавчий директор Центру з протидії корупції Дар'я Каленюк.

Популярні новини зараз
Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Звертайте увагу на серійний номер: які гривневі банкноти можна продати за нечувані суми
Показати ще

Читайте також: Ціна призначення незалежного антикорупційного прокурора – $3 млрд від МВФ

Активісти збираються завтра мітингувати під будівлею Генпрокуратури з вимогою виконати рекомендації ЄС, оскільки їх невиконання загрожує як зривом безвізового режиму, так й неотриманням кредитом в 1,2 мільярди євро від Євросоюзу.

Нагадаємо, що раніше Генпрокуратура пригрозила судом активістам, які вимагали заміни членів конкурсної комісії з обрання антикорупційного прокурора.