Згідно змін в законодавстві про мобілізацію, українці з алкогольною залежністю тепер можуть бути визнані придатними до служби.

Раніше чоловіки з алкогольною залежністю мали статус "обмежено придатний", що дозволяло уникнути мобілізації. Однак тепер цей статус скасовано, і такі люди можуть бути визнані придатними до служби. Проте, є важливі нюанси.

За чинним законодавством, до служби у Силах оборони вважаються непридатними люди, у яких з’явилися стійкі психічні розлади через вживання психоактивних речовин, зокрема алкоголю. Це означає, що просто вживання алкоголю не є достатньою підставою для уникнення мобілізації. Про це йдеться у Статті 15 додатку 1 до "Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України".

Чоловік відкриває лікарняний
Чоловік відкриває лікарняний

Люди, у яких діагностовано стійкі психічні розлади через алкогольну залежність, виключаються з військового обліку. Такі особи не підлягають мобілізації і звільняються від служби у Силах оборони.

Популярні новини зараз
Виправдання не спрацюють: ТЦК жорстко покарають чоловіків за відмову Обережно, поставте коробку на місце: українців попередили про небезпечні яйця у супермаркетах Пенсіонери з картками ПриватБанку можуть залишитись без грошей: у чому проблема "Покинув, два роки шлявся, обжимався...": Оля Цибульська розповіла, що сталося з Винником
Показати ще

У випадку, якщо через алкогольну залежність з’явилися легкі психічні прояви, це не є підставою для виключення з військового обліку. Такі громадяни вважаються придатними до служби у:

  • Територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки
  • Військових частинах забезпечення
  • Навчальних центрах
  • Підрозділах зв’язку
  • Військових вищих навчальних закладах
  • Підрозділах оперативного забезпечення
  • Медичних підрозділах
  • Охороні
  • Підрозділах логістики

Варто зазначити, що у людей з алкогольною залежністю можуть бути супутні захворювання, які також впливають на можливість мобілізації.

Нагадаємо, Розплата буде швидкою: чим загрожує фейкова адреса в "Резерв+"

Раніше ми розповідали, Як оскаржити несправедливе рішення ВЛК: українцям назвали алгоритм дій

Також, Примусова мобілізація: представник ТЦК пояснив, чому українців силоміць заштовхують в автобуси - самі винні