В умовах воєнного стану в Україні, прояви зневаги до військовослужбовців є не тільки неприпустимими з моральної точки зору, але й караються за законом.

За інформацією відомого юриста Дмитра Франчука, українське законодавство суворо карає будь-які дії, які можна кваліфікувати як зневагу до військових. Виявляється, навіть словесні образи чи публічні заяви можуть стати причиною для серйозних правових наслідків.

"Зневага до військовослужбовців є серйозним правопорушенням, що підлягає як кримінальній, так і адміністративній відповідальності. Суди в Україні вже мають певну практику винесення рішень за такі дії, що свідчить про серйозне ставлення до цього питання з боку держави", - зазначає Дмитро Франчук.

Українські військові, фото: Facebook
Українські військові, фото: Facebook

До проявів зневаги відносять:

Популярні новини зараз
"Спочатку їй потрібно...": відома тарологиня відповіла, чи врятує Україну жінка Три категорії пенсіонерів, кому піднімуть виплати ТЦК похвалилися, на скільки мільйонів вдалося "подоїти" ухилянтів "Покинув, два роки шлявся, обжимався...": Оля Цибульська розповіла, що сталося з Винником
Показати ще
  • Вербальні образи: публічні або приватні словесні напади, використання образливих слів чи виразів.
  • Фізичні напади: навіть без нанесення значних тілесних ушкоджень.
  • Непокора наказам: відмова виконувати законні накази військовослужбовців під час виконання ними службових обов'язків.
  • Публічна дискредитація: поширення неправдивої інформації або заяв, що підривають авторитет військовослужбовців або військових підрозділів.

Вид покарання залежатиме від характеру правопорушення та статті, яку інкримінують. За словами юриста, часто застосовуються статті 426-1 та 435 Кримінального кодексу, які передбачають серйозні санкції.

Кримінальна відповідальність:

  • Позбавлення волі: до декількох років, залежно від тяжкості злочину.
  • Штрафи: суми визначаються судом.
  • Інші заходи: виправні роботи, обмеження свободи тощо.

Адміністративна відповідальність:

  • Штрафи: суми визначаються залежно від тяжкості проступку.
  • Адміністративний арешт: до 15 діб.

"Є випадки, коли суди в Україні виносили рішення щодо зневаги до військовослужбовців. Найчастіше такі справи розглядаються в контексті насильства або публічних образ. Наприклад, у 2022 році суд у Дніпрі засудив жінку до 1 року обмеження волі за те, що вона публічно образила групу військових, які поверталися з зони бойових дій", - зазначає Франчук.

Очевидно, що найкращим способом уникнути покарання є повага до військових та їхніх обов'язків. Військовослужбовці щодня ризикують життям заради безпеки кожного з нас, і заслуговують на повагу та підтримку з боку суспільства.

Нагадаємо, Ухилянтам пригрозили ще одним суворим покаранням: хто може втратити останні копійки

Раніше ми розповідали, що Розплата буде швидкою: чим загрожує фейкова адреса в "Резерв+"

Також, ТЦК будуть затримувати силою: нардеп попередив, коли цього не уникнути