З 24 лютого 2022 року в Україні вступили в дію нові правила щодо зміни місця реєстрації для військовозобов'язаних та резервістів. Відтепер ці громадяни повинні отримати попередній дозвіл від керівника територіального центру комплектування та соціальної підтримки перед зміною місця проживання. Порушення цього правила може призвести до серйозних наслідків.

Отримання дозволу на зміну місця реєстрації – це не проста формальність. Процедура включає:

  1. Збір документів: паспорт, військовий квиток, довідка про присвоєння ідентифікаційного номера, документ, що підтверджує нове місце проживання.

  2. Складання рапорту: Написання рапорту на ім'я керівника ТЦК та СП з проханням дозволити зміну місця проживання.

  3. Розгляд рапорту: Розгляд вашого рапорту протягом 7 днів.

    Популярні новини зараз
    З 1 жовтня українські АЗС різко змінять ціни на пальне Небезпечна хвороба повертається: через травму пальця хлопчик потрапив до інтенсивної терапії Три категорії пенсіонерів, кому піднімуть виплати Всього 300 гривень: українці отримають смішну "подачку" на комуналку
    Показати ще
  4. Зняття з військового обліку: Після отримання дозволу знімаєтесь з військового обліку за попереднім місцем проживання.

  5. Звернення до ЦНАПу: Звернення до Центру надання адміністративних послуг за новим місцем проживання.

  6. Військовий облік за новим місцем: Протягом 7 днів після прибуття до нового місця проживання стаєте на військовий облік у ТЦК та СП.

    Оформлення документів у ТЦК / фото: скріншот інтерв'ю
    Оформлення документів у ТЦК / фото: скріншот інтерв'ю

Що трапиться, якщо ви вирішите змінити місце проживання без дозволу ТЦК та СП? Це може призвести до серйозних наслідків, зокрема:

  • Адміністративна відповідальність: Згідно зі статтею 210 Кодексу України про адміністративні правопорушення, порушення правил військового обліку тягне за собою накладення штрафу від 30 до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

  • Ускладнення процесу реєстрації: Вам доведеться повторно проходити всю процедуру з можливими додатковими затримками та перевірками.

Не всім потрібно проходити цей процес. Дозвіл не потрібен, якщо ви:

  • Виключені з військового обліку та маєте відповідну відмітку у військовому квитку.

  • Маєте відстрочку від мобілізації з посвідченням про відрядження.

  • Резервіст, якого зняли з обліку, та ви переміщуєтеся для взяття на облік в іншому військкоматі.

Нагадаємо, Ухилянтам пригрозили ще одним суворим покаранням: хто може втратити останні копійки

Раніше ми розповідали, Чи можуть мобілізувати тих, хто не був в армії: юрист пояснив, до чого готуватись українцям без досвіду

Також, Як оскаржити несправедливе рішення ВЛК: українцям назвали алгоритм дій