Нещодавно прийнятий закон про мобілізацію, який вступив в силу 18 травня 2024 року, не тільки передбачає покарання, але й включає заохочувальні заходи для військовозобов'язаних. Ті, хто підпадає під мобілізацію, мають оновити свої облікові дані до 16 липня.

Про нововведення розповів юрист Ярослав Жукровський під час ефіру на "Українському радіо. Львів".

За словами Жукровського, військовозобов'язані, які самостійно з’являються до територіальних центрів комплектування, отримують певні привілеї. Зокрема, їх не відправляють на службу одразу після звернення. Замість цього вони отримують мобілізаційне розпорядження та повістку з відстрочкою на місяць-півтора, що дозволяє їм завершити свої особисті справи.

Повістка. Фото: скрін youtube
Повістка. Фото: скрін youtube

"Це своєрідний бонус від держави, що дає людям можливість підготуватися до служби", – зазначив Жукровський.

Популярні новини зараз
Пенсію заберуть усю до копійки: кого з українців безжально залишать з порожнім гаманцем До 500 грн зарахується на картку: ПриватБанк порадував клієнтів ТЦК похвалилися, на скільки мільйонів вдалося "подоїти" ухилянтів З 1 жовтня платіжки за світло зміняться
Показати ще

Крім того, при укладенні першого контракту з військовими, громадяни мають право на отримання 150 тисяч гривень. Ці кошти можна використати на придбання автомобіля або на погашення першого внеску за іпотечним кредитом. Перший контракт передбачає п'ятирічний термін служби.

Законом також передбачені нові можливості для чинних військовослужбовців з інвалідністю. Тепер вони можуть звільнитися з військової служби, навіть якщо військово-лікарська комісія визнає їх придатними. Для цього потрібно подати відповідний рапорт та документи, і командир зобов'язаний їх звільнити.

"Це важливе покращення, оскільки багато людей з інвалідністю добровільно пішли на фронт у перші дні війни", – підкреслив Жукровський.

Нагадаємо, Почнуть звільняти від мобілізації: кому пообіцяли бронювання на рік

Раніше ми розповідали: Кримінальна справа і мобілізація: українцям зробили важливе пояснення

Також, Українцям будуть по-новому вручати повістки: все зміниться з 16 липня