10 червня 2024 року в Україні набрали чинності нові правила рекрутингу до Збройних сил України. Ці зміни мають оптимізувати процес мобілізації та підвищити ефективність військової підготовки новобранців. Розповідаємо, що змінилося і як це вплине на добровольців та військовослужбовців.

Попередній вибір посади та підрозділу

Тепер усі громадяни, які бажають долучитися до армії за мобілізацією, можуть заздалегідь обирати собі посаду і підрозділ. Це дозволить новобранцям визначити свої пріоритети та впевнено йти до обраної цілі.

Осінній призов до ЗСУ
Осінній призов до ЗСУ

Базова військова підготовка в резервних батальйонах

Популярні новини зараз
З 1 жовтня українські АЗС різко змінять ціни на пальне Небезпечна хвороба повертається: через травму пальця хлопчик потрапив до інтенсивної терапії Українців позбавляють відстрочки – що треба зробити негайно З 1 жовтня платіжки за світло зміняться
Показати ще

Усі охочі спочатку направлятимуться до спеціальних батальйонів резерву, де проходитимуть базову загальну військову підготовку. Це нововведення дозволить новобранцям отримати необхідні навички і знання перед тим, як вони будуть відправлені на подальше навчання або до обраних підрозділів.

Відрядження до навчальних центрів

Після завершення базової підготовки, новобранці можуть бути відправлені до навчальних центрів для подальшого навчання. Це допоможе уникнути "помилкового" розподілу новобранців та забезпечить їхню якісну підготовку.

Нові правила передбачають чіткий алгоритм призову добровольців за мобілізацією:

  • Вибір посади та підрозділу, відправка резюме
  • Запрошення на співбесіду, успішне проходження відбору
  • Отримання рекомендаційного листа: для пріоритетних підрозділів – одразу, для непріоритетних – після погодження Генштабом.
  • Візит в ТЦК із рекомендаційним листом, проходження ВЛК
  • Відправка до батальйону резерву та зарахування до його складу
  • Після завершення навчання – переведення до обраного підрозділу за наказом головнокомандувача

Ця нова система має кілька важливих переваг. Завдяки базовій підготовці та рекомендаційним листам, новобранці будуть спрямовані до підрозділів, де їхні навички та здібності найбільш потрібні. Всі новобранці проходитимуть єдину базову підготовку, що забезпечить їх однаковим рівнем знань і навичок. Чіткий алгоритм дозволить швидше та ефективніше залучати нових добровольців до лав ЗСУ.

Нагадаємо, Почнуть звільняти від мобілізації: кому пообіцяли бронювання на рік

Раніше ми розповідали, що Українцям будуть по-новому вручати повістки: все зміниться з 16 липня

Також, Заповіт, майно і відповідальні особи: що потрібно знати перед мобілізацією