Мобілізація в Україні триває, однак вона не стосується чоловіків, які досягли 60-річного віку. У зв'язку з цим, багато хто вважає, що з досягненням цього віку зникають усі обмеження на виїзд за межі країни.

Проте, щоб уникнути неприємних ситуацій на кордоні, важливо знати, які кроки необхідно зробити перед виїздом.

Для чоловіків старше 60 років важливо знятися з військового обліку. Це можна зробити у Територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки. Адвокат Володимир Піщида пояснив, що без цього документу виїзд за кордон може бути неможливим. Військовий облік слугує підтвердженням того, що чоловік не підлягає мобілізації, що значно спрощує процедуру перетину кордону.

прикордонники
прикордонники

На кордоні можуть попросити документи, що засвідчують особу, і документ про зняття з військового обліку. Як зазначив адвокат, це залежить від конкретного працівника митниці, але варто бути готовим до будь-якого розвитку подій.

Популярні новини зараз
Виправдання не спрацюють: ТЦК жорстко покарають чоловіків за відмову "Спочатку їй потрібно...": відома тарологиня відповіла, чи врятує Україну жінка Українців позбавляють відстрочки – що треба зробити негайно ТЦК похвалилися, на скільки мільйонів вдалося "подоїти" ухилянтів
Показати ще

Володимир Піщида підкреслив, що законодавство чітко визначає умови, за яких можна залишити межі держави. Основними підставами є:

  1. Визнання особи непридатною для служби в армії, навіть під час воєнного стану.
  2. Надання відстрочки з правом виїзду за кордон.

Андрій Демченко, речник Державної прикордонної служби України, зазначив, що законодавство забороняє виїзд за кордон військовозобов'язаних чоловіків, навіть якщо вони мають подвійне громадянство. Посольство США в Україні також підтвердило, що такі особи не можуть скористатися виключенням для виїзду з України на підставі проживання за кордоном.

Нагадаємо, За що ТЦК не може виписати штраф: українцям розповіли про важливу умову

Раніше ми розповідали, що Жінок не випускатимуть за кордон? Кому з українок потрібно терміново прийти до ТЦК

Також, Чоловіків почнуть карати за відсутність цього документу: кому треба поквапитись