З 19 серпня набувають чинності нові правила оформлення паспортів для українців, які перебувають за кордоном. Ці зміни торкнуться як внутрішніх паспортів, так і закордонних. Розглянемо детальніше, що ж саме зміниться і які нововведення чекають на громадян України.

Зменшення віку для оформлення закордонного паспорта

Тепер українці зможуть самостійно звертатися для оформлення закордонного паспорта з 14 років, замість 16, як було раніше. Це нововведення надає підліткам більше самостійності та свободи у питаннях подорожей та оформлення документів.

Вартість оформлення паспортів за кордоном

Якщо ви звертаєтеся до представництва ДП "Документ" за кордоном, адміністративний збір буде таким же, як і на території України. Це нововведення робить процес більш прозорим і зрозумілим для громадян, які перебувають за межами країни.

Популярні новини зараз
Соціальні виплати хочуть припинити: у чому причина Виправдання не спрацюють: ТЦК жорстко покарають чоловіків за відмову Пенсію заберуть усю до копійки: кого з українців безжально залишать з порожнім гаманцем Всього 300 гривень: українці отримають смішну "подачку" на комуналку
Показати ще

Закордонний паспорт, 24 канал
Закордонний паспорт, 24 канал

Швидкість оформлення паспортів

Для тих, хто оформляє внутрішній паспорт громадянина України у формі ID-картки, термін прискореного оформлення зменшено до 7 робочих днів (замість 10). Також прискорене оформлення паспорта вперше також займатиме до 7 робочих днів. При оформленні паспорта за кордоном максимальний термін видачі не перевищуватиме 3 місяців.

Одночасне оформлення внутрішнього та закордонного паспорта

Відтепер на законодавчому рівні закріплено можливість одночасного оформлення внутрішнього та закордонного паспортів. У такому випадку створюється одна заява-анкета. При цьому встановлюється єдиний розмір адміністративного збору:

  • Протягом 20 робочих днів — 0,3 розміру прожиткового мінімуму (908,4 грн).
  • Протягом 7 робочих днів — 0,6 розміру прожиткового мінімуму (1 816,8 грн).

Оформлення посвідчень біженця та осіб, які потребують додаткового захисту

Вводиться адміністративний збір за оформлення посвідчень біженця та осіб, які потребують додаткового захисту, якщо ці документи оформлюються повторно. При первинному оформленні таких документів адміністративний збір не справляється.

Біженці. Фото: скрін youtube
Біженці. Фото: скрін youtube

Строки видачі паспортних документів

Паспорт громадянина України у формі ID-картки для осіб, які досягли 65 років, буде оформлятися безстроково (раніше — на кожні десять років). Для інших вікових категорій строки залишаються без змін:

  • До 18 років — на 4 роки.
  • Після 18 років — на кожні 10 років.

Безкоштовне оформлення внутрішнього паспорта

Оформлення внутрішнього паспорта громадянина України у формі картки здійснюватиметься без стягнення державного мита. Адміністративний збір, як зазначалося вище, залишається.

Раніше ми розповідали, що Болгарія приємно здивувала українців: які привілегії на них чекають

Нагадаємо, Українські студенти можуть отримувати пенсію: що для цього потрібно

Також, Німеччина припиняє видачу документів чоловікам з України