Останніми роками світові кліматичні зміни стають усе більш відчутними, і Україна не стала винятком. Тривалий час наша країна залишалася в комфортних кліматичних умовах, що дозволило уникнути деяких негараздів, з якими стикалися інші регіони. Проте ці зміни вже не можна ігнорувати.

Очільниця лабораторії прикладної кліматології Українського гідрометеорологічного інституту Світлана Краковська зазначила, що українці почали відчувати вплив зміни клімату дещо пізніше за інших. Втім, наслідки цього вже стають помітними.

Глобальне потепління, фото: gettyimages
Глобальне потепління, фото: gettyimages

Окрім рекордних температур, які регулярно фіксують в різних областях України, збільшилася частота екстремальних погодних явищ: бурі, смерчі, повені та засухи. Вони завдають значних збитків як економіці країни, так і повсякденному життю людей. За прогнозами, ці явища лише посилюватимуться з часом.

До 2040 року середньорічна температура повітря в Україні може зрости на 1 градус, а до кінця століття — на 2-4 градуси, залежно від обсягів викидів парникових газів. Це означає, що літня спека ставатиме більш інтенсивною і тривалою, а зими — м'якшими. Морозні дні стануть рідкістю, а кількість зимових опадів значно зменшиться.

Популярні новини зараз
Пенсію піднімуть на 1500 грн: кому пощастить З 1 жовтня українські АЗС різко змінять ціни на пальне Пенсію заберуть усю до копійки: кого з українців безжально залишать з порожнім гаманцем Пенсіонери з картками ПриватБанку можуть залишитись без грошей: у чому проблема
Показати ще

Зміни в кліматі матимуть як позитивні, так і негативні наслідки для України. З одного боку, подовження вегетаційного періоду дозволить підвищити ефективність сільського господарства, зокрема збирати кілька врожаїв за сезон. Але з іншого боку, посухи та аномальна спека можуть серйозно ускладнити ведення сільського господарства та змусити аграріїв згортати діяльність на деяких територіях.

Нагадаємо, Новий рік зустрінемо зі снігом: синоптики розповіли, яку погоду чекати цієї зими

Раніше ми розповідали, що весну зустрінемо на два тижні раніше: Україну чекає зміна клімату вже з наступного року

Також, літо продовжиться у вересні: які погодні аномалії готує осінь