У неділю, 23 вересня, вселенський патріарх Варфоломій під час Божественної літургії у Церкві св. Фоки в Стамбулі розповів, що відправив повідомлення всім сторонам про те, що Україна отримає автокефалію, оскільки це її право. Про це на своїй сторінці у Facebook заявив заступник глави Адміністрації президента України Ростислав Павленко.

"У присутності представника Чеської православної церкви вселенський патріарх сказав, що церква Чехії та Словаччини – новітня з автокефальних церков, яку Вселенський патріархат проголосив автокефальною у 1998 році. Зараз настала черга України, яка отримає статус автокефалії, який, я сподіваюся, надовго, незважаючи на існуючі реакції, і це буде тому, що це її право", - сказав Варфоломій.

Вселенський патріарх Варфоломій

"Це її право на отримання статусу автокефалії, а з іншого боку, це право, і дійсно виключне право нашого Вселенського патріархату надавати автокефалію всім новим православним церквам, починаючи з Росії в ХVI столітті, і чеської і словацької, як я сказав раніше", - підкреслив вселенський патріарх.

"Ми не боїмося погроз. Як нещодавно я говорив в одній промові, Вселенський патріархат не загрожує, не перебуває під загрозою, але неухильно прогресує у виконанні священних апостольських правил та у виконанні та дотриманні привілеїв, які встановлені правилами Вселенських соборів. Ці правила Вселенських соборів і привілеї, надані цими соборами самої першої церкви Константинополя, ми не залишаємо їх. Ми поважаємо їх, ми зберігаємо їх, і ми також будемо їх реалізовувати у випадку України та інших країн", - запевнив Варфоломій.

Популярні новини зараз
Одна квитанція "поважчає" на 150 грн: як в Україні зміняться тарифи на світло, газ та воду Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Петро Порошенко

У свою чергу заступник глави Адміністрації президента Ростислав Павленко зазначив, що вселенський патріарх зробив важливу заяву, яка ще раз показала позицію матері-церкви – Україна скоро отримає автокефалію.

"Процес надання автокефалії, що почався після звернення президента Порошенка і архієреїв українських православних церков, наближається до завершення. Україна буде мати свою незалежну православну церкву", - підсумував Павленко.

Ростислав Павленко

Нагадаємо, Патріарх Філарет пояснив передсмертні конвульсії Москви.

Раніше портал "Знай.uа" повідомляв, що народні депутати звернулися до Патріарха Варфоломія.

Також портал "Знай.uа" писав, що в Україні взялися за московські храми.