Під час затемнення повз "Кривавого Місяця" пролетів метеорит. Астрономам вперше в історії вдалося його зафіксували.

Про це пише журнал National Geographic.

Місячне затемнення сталося в ніч з 20 на 21 січня. Люди з різних частин світу спостерігали за повним місячним затемненням, яке назвали "Кривавим Місяцем". Раніше вчені з іспанського університету в місті Уельва вже намагалися зафіксувати метеорит, який пролетів би одночасно з місячним затемненням. Вони намагалися це зробити роками. Однак їм ніяк не вдавалося.

На цей раз вони використовували відразу 8 телескопів і направили їх на різні ділянки поверхні місяця. Так іспанським вченим вдалося не тільки побачити спалах на місяці, а й зафіксувати його на відео.

Популярні новини зараз
За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою ДПС вже готова списати ваші гроші: кому готуватись до примусового стягнення Зобов'язали передати списки: ТЦК посилює "полювання" на ухилянтів Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок
Показати ще

Деякі з глядачів вирішили, що це оптичний обман або проблеми з трансляцією або камерою. Однак іспанські вчені прийшли до висновку, що це був метеорит, який зіткнувся з місячною поверхнею.

Вважається, що метеорит міг важити близько 2 кілограмів і мав розміри з футбольний м'яч.

"Кривавий Місяць" - це рідкісна комбінація одразу трьох астрономічних явищ: повного місячного затемнення, кривавого місяця та суперповні. Під час повного затемнення Місяць стає темно-червоним. Такий колір зумовлений слабким світлом, яке розсіюється крізь атмосферу Землі. Для оцінки яскравості супутника землі використовують шкалу Данджона − від нуля до чотирьох. Так, нуль − означає дуже темне затемнення. Чотири − мідно-червоний або оранжевий колір.

Нагадаємо, що ми писали: Місячне затемнення 21 січня: як уникнути проблем у найнебезпечніший день місяця.

Як повідомляв "Знай.ua", в Україні очікується кривавий супермісяць: бережіть свої голови.

Раніше "Знай.ua" писав, що NASA зробило приголомшливі знімки України з космосу: краса перехоплює дух.