Три роки минуло з того моменту, як російські окупанти в Криму замінили українські прапори на російські і анексували український півострів.

Багато українців запам'ятали відеосюжет, як в окупованому Криму кілька десятків курсантів Академії військово-морських сил ім. Нахімова в Севастополі, не зрадивши присязі, заспівали Гімн України біля центрального входу.



Український прапор знімав курсант третього курсу, коли він опускав державний прапор України, несподівано заплакав. Через хвилювання у хлопця тряслися руки, він довго не міг відв'язати український прапор. Як раптом група курсантів, недалеко від центрального входу, несподівано заспівала гімн України. Щоб заглушити їх опір, почав грати оркестр.

Вчинок майбутніх офіцерів викликав захоплення всієї України. Молоді хлопці, майбутні офіцери не змінили присязі і залишилися вірними своїй країні і своєму народу, навіть в умовах повної окупації.

"Знай.ua" дізнався, як склалася подальша доля відважних хлопців. Насправді виявилося, не все так райдужно...

Виїхати неможливо залишитися

Курсантам, які не зрадили країну, тоді дали термін - півмісяця. Таких виявилося ні багато ні мало – 103 з 300 курсантів. Вони повинні були виїхати з Криму.
Оскільки вчинок курсантів викликав немалий резонанс і в Україні, і в Росії, офіційний Київ тут же почав вирішувати питання. І майбутні офіцери передислокувались в Одесу.

Популярні новини зараз
Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо ДПС вже готова списати ваші гроші: кому готуватись до примусового стягнення Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще


У складі Національного університету «Одеська морська академія», яка готувала кадри лише для торгового флоту, був створений новий факультет - Військово-морських сил. Зараз це окремий інститут при Одеській морській академії.

Курсанти, які навчалися в Криму, отримали можливість вчитися в престижному Королівському коледжі ВМС Великої Британії. Від британського уряду надійшло запрошення для трьох кращих курсантів, усі витрати взяла на себе приймаюча сторона. Англійці дуже високо оцінили вчинок молодих хлопців, які не погодилися зрадити свою державу.



В кінці березня 2017 року 27 офіцерів закінчили навчання і стали до строю. На урочисте шикування на плац вони вийшли ще з погонами курсантів, а покинули його вже в погонах із двома зірочками.

Молодих флотських офіцерів благословив морський капелан, настоятель одеського Храму св. Архистратига Михаїла отець Олександр Смеречинський. «Ви не ресурс армії. Ви - її цінність», - сказав він у зверненні до випускників.

Королівські кадети

Андрій Гладун, Філіп Македонський і Мирослав Криворучко - ті самі три курсанти, які виїхали на стажування до Великої Британії.

У Севастополі запорожець Філіп Македонський характеризувався як «активний, дисциплінований, який прагне до знань курсант, що поважає морські традиції, пишається своєю майбутньою професією, адекватно реагує на критику».



Півтора року молодий чоловік проходив освітній курс у Британії, відзначений офіцерським мечем - престижною відзнакою. Однак після повернення в Україну у курсанта почалися проблеми.

Сам Філіп каже, що керівництво ВМС почало пресувати його за те, що посмів запропонувати внести зміни в навчальний процес. Адже у Великій Британії кадет опановує необхідні знання за рік, поки в Україні навчальний процес розтягується на 2-3 роки. Ось хлопці і запропонували модернізувати українську систему навчання.

У відповідь від керівництва отримали догану із занесенням до особових справ, а Філіпа Македонського в результаті відрахували з факультету ВМС. Офіційно «за академічну неуспішність і вкрай низьку дисципліну».

Ми зв'язалися з Філіпом у соціальних мережах, але розкривати деталі він не захотів.

«Моя доля склалася найкращим чином, яким вона тільки могла скластися - мене вигнали з ВМС, до сих пір вимагають виплатити незрозумілу суму грошей незрозуміло кому, ну і, в принципі, на цьому все», - прокоментував Філіп.



Більше пощастило його товаришам - Андрію Гладуну і Мирославу Криворучку.
Андрій Гладун родом з Ужгорода. Після 9 класу хлопець пішов вчитися до військового ліцею міста Мукачева. Потім поїхав вчитися до Севастополя, в академію ім. Нахімова.

«У моїй родині військових не було. Вибрав таку професію сам, свідомо. Перспектив в Ужгороді не було, і, коли закінчив військовий ліцей, мені запропонував командир взводу піти в університет. Я подав до університету документи, у мене із зовнішнього тестування хороші бали вийшли, і мене прийняли», - розповідає Андрій.

Хлопець пригадує, що коли Крим анексувала Росія, він не міг вчинити по-іншому, відмовився присягати ворогові.

«Із 300 осіб додому поїхали 103, інші перейшли на бік Росії, серед них навіть хлопці із Західної України, що для мене було дивно. Вони російською навіть не говорили. Після цього в рамках спеціальної програми для курсантів я потрапив на навчання в Королівський коледж ВМС Великої Британії, який закінчив із відзнакою. Там про українську АТО знали і підтримували нас», - згадує Гладун.

Після повернення з Англії Андрій закінчив університет і став лейтенантом. Зараз служить у 36-й окремій бригаді морської піхоти, яка знаходиться в місті Миколаєві.

Службою Андрій задоволений і каже, що зробить все для захисту України. Єдине, що зараз турбує хлопця - це житло.

Якщо з Македонським із Запоріжжя і Гладуном з Ужгорода все ясно - то Мирослав Криворучко уродженець Севастополя.

Сам Мирослав згадує, що російський офіцер навіть спеціально викликав його на розмову, щоб дізнатися - чи готовий хлопець перейти на іншу сторону.
«Оскільки я уродженець Севастополя, він думав, що я відразу погоджуся. Але я сказав, що їду. Просто тому, що присягав народу України. А якщо людина зрадила один раз - віри їй немає, зрадить і другий. Таких не цінують ніде», - розповів Мирослав.

Зараз Криворучко знаходиться в Одесі.

Гімн як опір

Двоє випускників Інституту Військово-морських сил в Одесі - Олександр Красюк та Василь Костішак - отримали дипломи з відзнакою. Головний корабельний старшина Іван Долгих, який також отримав офіцерське звання, за успіхи в навчанні нагороджений кортиком ВМС Італії.



«Потрібно пам'ятати, що ми захищаємо країну, ми за це боремося. Росіяни самі розуміють, що ми захищаємо свою Батьківщину. Їм не важлива ця територія - це все політика, це гроші, жадібність політиків. Українці за свою територію, своїх матерів, за свої родини воюють. Однозначно у нас сильніше бойовий дух, на нашому боці правда», - каже випускник Інституту ВМС при Одеській морській академії, уродженець Черкаської області, колишній курсант із Севастополя Олександр Красюк.

Іван Долгих родом з Ямполя Сумської області.

«Пам'ятаю, як стояв на КПП, до нас в академію приїхали два російських адмірала і попросили покликати Петра Гончаренка - нашого керівника, який і зараз керує інститутом в Одесі. Ми покликали Гончаренка, і йому запропонували здати академію. Він відмовився, дзвонив командувачу, але той не давав ніяких вказівок. Ми почали зміцнювати територію академії, посилили захист воріт і КПП», - згадує Долгих.

Через кілька днів зверху надійшов наказ здати академію, а люди розділилися. Для першого і другого курсів важливим було матеріальне забезпечення. Росіяни непогано годували в їдальні, обіцяли золоті гори. Так що багатьох підкупили гроші.

Єдине, що могли зробити курсанти на той момент, це заспівати Гімн України. Привселюдно, щоб всі почули.

«Чому ми залишилися, ми зрозуміли тільки, коли приїхали до Одеси. Коли люди нас зустріли з прапорами, квітами і зі сльозами на очах. Ми зрозуміли, що ми давали їм присягу, цьому народу, ми чоловіки і повинні тримати своє слово», - розповідає Іван.

Хлопці вирушили нести подальшу службу на фрегаті «Гетьман Сагайдачний».
Не дивлячись на важкі умови, війну і не найкращий стан українського флоту, вчорашні нахімовці про свій вчинок не шкодують і до труднощів готові.



Будемо жити!

На початку березня цього року Одеський інститут ВМС очолив екс-директор Севастопольського училища ім. Нахімова Петро Гончаренко, який також не зрадив присязі, як і курсанти.


У Генштабі Міністерства оборони України затвердили його кандидатуру, і Петро Гончаренко очолить інститут Військово-морських сил при Одеській національній морській академії.

«Гончаренко - справжній корабельний офіцер, всю службу, від лейтенанта до нинішнього звання, Петро Дмитрович пройшов на бойових кораблях, був командиром флагмана «Гетьман Сагайдачний», а також командував бригадою надводних кораблів», - розповідає курсант Мирослав Криворучко.
Майбутні офіцери відзначають, що при Гончаренку в Одесі у них поліпшилося харчування, однак суворіше стало з дисципліною. Але все це дрібниці. «Будемо жити!» - кажуть кадети фразою зі старого-доброго кінофільму.

«Більше 8 тис. військових, які служили на території Криму, порушили присягу і перейшли на бік окупантів. Всі вони оголошені в розшук, їм оголошено підозри, вжито всіх заходів обережності, які дадуть можливість у разі перетину ними адмінкордону з Україною затримати і передати до українського суду.

Ці хлопці показали своїм прикладом, як повинен вести себе справжній офіцер. Повірте, вони навіть у ворога розсудливого викликають повагу», - сказав головний військовий прокурор України Анатолій Матіос.



«Вся країна бачила це, відео переглядали сотні разів. Упевнений, що російські офіцери, в яких є совість, і вони знають, що таке присяга, так само оцінили цей вчинок. Цей вчинок воістину величний. Курсанти співають Гімн України, хоча «новообрані» намагаються заглушити їх музикою оркестру. Молоді, зовсім юні курсанти, у яких ще не було офіцерських погонів, показали безприкладний урок офіцерської честі своїм вчителям, старшим офіцерам, обвішаним медалями, і іменитим військовим педагогам. Я захоплююся ними», - прокоментував вчинок курсантів депутат, керівник Центру військово-політичних досліджень Дмитро Тимчук.